Din 1 aprilie pensiile vor fi indexate cu 4,2%

Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, anunță că pensiile vor fi indexate cu 4,2% din 1 aprilie, notează IPN. Anterior, în decembrie anul trecut, autoritățile vorbeau despre o rată a indexării de 6%.

Potrivit ministrului, autoritățile mențin puterea de cumpărare a pensionarilor prin majorarea pensiilor. Alexei Buzu spune că de la începutul mandatului guvernării PAS pensia minimă a crescut cu 120%, iar cea medie cu 70%.

Potrivit legii, pensiile sunt indexate la 1 aprilie cu rata inflației înregistrată la finalul anului trecut. Indexarea are loc pentru a racorda valoarea pensiilor la creșterea prețurilor.

În cadrul emisiunii „Rezoomat cu Ileana Pîrgaru” de la Rlive TV, Buzu a afirmat că, la sfârșitul anului 2023, inflația era de 4,2% și că aceasta va fi și rata de indexare a pensiilor pentru 2024.

De asemenea, ministrul spune că anul trecut, prin derogare de la lege, pensiile au fost indexate cu 15% în loc de 30%, întrucât nu existau fonduri suficiente pentru o indexare la valoarea inflației. Totuși, potrivit acestuia, pensionarii și-au menținut puterea de cumpărare pentru că pensiile au fost majorate considerabil în ultimii ani.

În 2024, în Republica Moldova, 530.643 de pensionari primesc pensia pentru limita de vârstă.

Expresul.md 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *