Pompierii au verificat sute de case din raionul Ungheni pentru evaluarea riscului de incendiu

Imagine simbol, sursa misiuneacasa.ro

Pe parcursul lunii ianuarie a acestui an, pe teritoriul raionului Ungheni au fost înregistrate 8 cazuri de producere a incendiilor, dintre care 2 cazuri soldate cu deces. Primul caz a avut loc pe 13 ianuarie în satul Unțești într-o casă de locuit, cauza producerii incendiului fiind o țigară aprinsă. Al doilea caz a fost înregistrat pe 14 ianuarie, la Vulpești, cauza fiind din imprudență cu focul deschis.

În perioada vizată a fost înregistrat și un caz excepțional de intoxicație cu monoxid de carbon în satul Teșcureni. Au fost intoxicate 2 persoane, dintre care un copil minor. Motivul intoxicației ar fi fost construcția greșită a sobei de încălzit și a canalului de evacuare a fumului.

Astfel, angajații serviciului prevenție al Direcției Situații Excepționale Ungheni, de comun cu angajații Inspectoratului de Poliție, asistenții și lucrătorii sociali a fost efectuată evaluarea riscului de incendiu în sectorul locativ. Au fost verificate 717 case de locuit și informate 1908 persoane din 30 de localități ale raionului.

În urma evaluării riscului de incendiu, s-au depistat un șir de nereguli în casele de locuit. „În unele cazuri au fost depistate materiale combustibile în apropierea surselor de încălzit, iar tăblițele metalice lipsesc din fața ușițelor de alimentare a sobelor, canalele de evacuare a fumului nu sunt curățate. O problemă este că se fumează în interiorul locuințelor, se utilizează echipament electric defect, iar buteliile de gaz fiind la fel, situate în interior.”, a punctat Sergiu Postolachi, șeful DSE.

Pentru a nu admite pe viitor cazuri de incendii parvenite de la exploatarea și construcția greșită a sobelor precum și exploatarea buteliilor cu gaz lichefiat defecte, angajații DSE solicită implicarea activă a administrației publice locale, pentru a întreprinde măsuri de lichidare a încălcărilor.

De menționat că pe parcursul anului 2023, au fost înregistrate 2 cazuri de deflagrații ale gazului acumulat în locuințe, din cauza buteliilor defecte. Angajații Unității de Pompieri și Salvatori, în timpul intervențiilor de stingere a incendiilor, au evacuat 14 butelii de gaz, afectate de incendii.

Tatiana Tesliuc

 

 

 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *