ANTA va putea amenda transportatorii care ies la protest

Imagine simbol, sursa: stiri.md

Decizia Asociației Patronală a Operatorilor de Transport Auto (APOTA) de a sista cursele raionale și interraionale în perioada 27-29 februarie este inacceptabilă, a declarat ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, la Jurnal TV. Oficialul a precizat că acest lucru va afecta cetățenii. Mai mult, ministrul de resort a spus că până în prezent revendicările transportatorilor nu sunt clare, și că scopul acțiunilor de protest nu este modernizarea domeniului, scrie radiomoldova.md.

Andrei Spînu a menționat că Agenția Națională Transport Auto ar putea sancționa operatorii de transport care vor ieși pe trasee.

„Noi cu ANTA vom interveni ca să aplicăm legea pentru cei care vor ieși pe trasee. Decizia este inacceptabilă atâta timp cât este autorizație, sunteți ogligați să faceți aceste curse. Dacă o vor face, ANTA va face așa cum scrie legea. Îndemn toți transportatorii să iasă și să asigure transport oamenilor”, a afirmat ministrul.

De cealaltă parte, reprezentanții Asociația Patronală a Operatorilor de Transport Auto (APOTA) solicită ajustarea Codului transporturilor rutiere la legislația europeană. Președintele Consiliului APOTA, Oleg Alexa, a declarat că revendicările transportatorilor anunțate la protestul de săptămâna trecută nu au fost auzite de autorități și aceștia au decis sistarea timp de 3 zile a curselor interraionale și raionale.

„Cerința noastră de bază este să ajusteze legislația în conformitate cu europeană. Noi trebuie să ne facem auziți și vom apăra interesele noastre. Am decis că săptămâna viitoare marți, miercuri și joi să sistăm rutele și să ne concentrăm pe cele raionale și interaionale. Nu distrugem nimic, noi doar sistăm activitatea”, a declarat Oleg Alexa.

Amintim că mai multe curse raionale și interraionale nu vor circula timp de 3 zile în perioada 27-29 februarie, deoarece revendicările Asociației Patronale a Transportatorilor Auto nu au fost luate în considerare de autorități, susține organizația.

Ultima acțiune de protest a transportatorilor auto a avut loc săptămâna trecută, când aceștia au manifestat în centrul capitalei, nemulțumiți de prevederile Codului Transporturilor Rutiere.

Precizăm că, inițiativa legislativă de modificare a Codului a fost votată de Parlament pe 22 decembrie 2023 și va intra în vigoare la 1 martie. Aceasta prevede că intervalul de circulație a rutelor interurbane va fi modificat de la 30 la 15 minute, iar administrația locală va putea stabili graficul de circulație.

Expresul.md


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *