Elevii care vor avea o medie mai mică decât 6 ar putea să nu fie admiși la liceu

Imagine simbol: liceul-topoloveni.ro

Elevii care vor obține o notă medie mai mică decât 6, la absolvirea treptei gimnaziale, ar putea să nu fie admiși în clasele de liceu. Această prevedere se regăsește în Proiectul de modificare a Metodologiei de admitere a elevilor în învățământul liceal, care a fost supus consultărilor publice, scrie suntparinte.md.

Potrivit documentului, instituțiile de învățământ vor putea stabili nota minimă de concurs pentru admiterea la liceu, dar care nu trebuie să fie mai mică decât 6,00. Ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, a anunțat că această propunere a fost deja discutată cu șefii de Direcții, precum și cu aproximativ 600 de directori ai instituțiilor de învățământ, în format online:

„Părerea mea este că și „6” este puțin, dar vom porni cu ideea introducerii acestei medii minime, pentru că totuși materialul de la liceu are un anumit grad de complexitate. Pentru a-l putea însuși, rezultatele de la gimnaziu, la fel, trebuie să atingă un nivel minim. Media „6” nu este o cerință prea înaltă, or, chiar dacă ai rezultate mai proaste la examen, poți să recuperezi la disciplină și atunci oricum ar trebui să te califici. Analiza noastră preliminară de impact vorbește despre circa 1.500 de elevi care, anul trecut, nu au depășit acest prag, respectiv, în cazul copiilor care nu reușesc să atingă acest nivel, întotdeauna există opțiunea unui colegiu sau a unei școli profesionale”, a spus Dan Perciun.

O altă modificare prevăzută în Proiect ține de modificarea calendarului concursului de admitere. Ministerul și Direcțiile raionale de învățământ vor începe mai devreme să evalueze unde pot fi deschise clase de liceu, și anume din luna aprilie. Liceele teoretice vor deschide clase liceale, doar dacă vor avea cel puțin două clase a X-a, cu un număr minim de 18 elevi per clasă.

Totuși, vor fi incluse câteva excepții. Decizia privind organizarea învățământului liceal în baza unei singure clase a X-a aparține în exclusivitate Consiliului de administrație al Direcției raionale de învățământ, în baza avizului pozitiv al MEC.

Instituțiile de învățământ cărora le va fi permisă deschiderea unei singure clase a X-a de liceu vor trebui să întrunească următoarele condiții:

  1. Asigurarea 100% cu cadre didactice calificate la disciplinele școlare de examen de Bacalaureat, conform profilului.
  2. Organizarea consecutivă a învățământului liceal în ultimii trei ani.
  3. Nota medie per instituție pentru ultima sesiune de Bac să fie mai mare în raport cu nota medie pe țară.
  4. Numărul total de elevi solicitanți pentru admitere în învățământul liceal în sesiunea curentă – nu mai puțini de 18.

Proiectul urmează să fie aprobat în această săptămână.

Expresul.md


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *