Agricultorii, care au suferit pierderi în urma calamităților, pot solicita compensații

Imagine simbol, sursa: agroexpert.md

Decizia Guvernului privind alocarea a 50 de milioane de lei, din Fondul de intervenție, pentru a sprijini agricultorii care au suferit pierderi în urma calamităților din vara anului 2023, a intrat în vigoare, odată cu publicarea în Monitorul Oficial de astăzi. „Asta înseamnă că fermierii pot depune, până la 13 martie, dosarele necesare pentru a primi ajutorul bănesc de la stat”, a declarat într-un briefing de presă vicepremierul Vladimir Bolea, ministru al Agriculturii şi Industriei Alimentare, transmite moldpres.md

Pentru a asigura o distribuție eficientă a ajutorului, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare a efectuat analize și calcule, în baza actelor de constatare a pagubelor furnizate de către direcțiile agricole raionale. Concluziile acestor analize indică faptul că cea mai afectată cultură a fost porumbul, în special în raioanele din jumătatea sudică a țării. Astfel, statul va aloca peste 45 de milioane de lei agricultorilor a căror recoltă a fost compromisă în proporție de 60% și mai mult. Se estimează că aproximativ 390 de fermieri vor beneficia de acest ajutor.

De asemenea, furtunile și grindina din perioada 25-27 iulie 2023 din nordul Republicii Moldova au avut un impact negativ asupra livezilor, afectând un număr semnificativ de producători agricoli, în special, în raionul Edineț. Pentru a sprijini recuperarea acestor pierderi, șapte agricultori vor beneficia de un ajutor financiar în valoare de peste 3,5 milioane de lei.

„Resursele financiare vor fi acordate solicitanților sub formă de plată directă per hectar. Cererea de acordare a ajutorului financiar, împreună cu documentele în original, însoțite de copii, vor fi depuse de către solicitant sau reprezentantul legal al acestuia la subdiviziunea teritorială a Agenției pentru Intervenție și Plăți în Agricultură. În funcţie de nivelul de prejudiciere a terenurilor, se estimează că agricultorii vor primi până la 2500 lei/ha”, a menționat viceprim-ministrul Vladimir Bolea.

Procesul de depunere a cererilor pentru solicitarea ajutorului va dura 20 de zile. „Încurajăm toți agricultorii afectați să pregătească documentele necesare și să depună cererile. Agenția de Intervenții și Plăți în Agricultură va oferi asistența necesară și va ghida agricultorii în acest proces”, a rezumat Vladimir Bolea.

Expresul.md


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *