Păstrăm tradiția scăldatului de Boboteză dar ținem cont de sfaturile oferite de specialiști

Imagine: IGSU

În ajun de sărbătoarea creștină Boboteaza, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență atenționează cetățenii despre măsurile de securitate legate de tradiția de scufundare în apa bazinelor acvatice.

În acest context, salvatorii au desfășurat activități demonstrative, specialiștii IGSU au simulat procesul de scufundare și au explicat cum se practică corect acest obicei în vederea evitării unor situații de risc.

Salvatorii, dar și angajații SMURD au îndemnat iubitorii de scufundare să țină cont de câteva recomandări obligatorii pentru a evita problemele de sănătate. Astfel, scăldatul se permite doar în locuri special amenajate, dotate cu scări de lemn și doar sub supravegherea specialiștilor. Totodată, în vederea evitării unui stop cardiac în urma spasmului vaselor de sânge, este necesar ca corpul să fie pregătit înainte de a intra în apă, iar scufundarea să fie treptată.

Conform medicilor practicarea acestei tradiții, este interzisă persoanelor cu boli respiratorii, cu boli pulmonare cronice, care după scăldatul la copcă pot provoca complicații grave de sănătate.

Mai mult, aflarea în apa rece nu trebuie să dureze mai mult de 10 secunde, iar după ieșirea din ea, oamenii trebuie să-și șteargă corpul cu un prosop și să îmbrace haine groase și să administreze băuturi calde, pentru a evita hipotermia.

De asemenea, salvatorii atenționează că este interzisă aglomerarea persoanelor pe suprafața gheții, scufundarea sub apă direct de pe gheață, dar și scăldatul în stare de ebrietate. Potrivit specialiștilor, pentru siguranța copiilor aceștia nu trebuie să fie scufundați în apa rece a bazinelor acvatice.
Pe 19 ianuarie creștinii ortodocși de stil vechi vor sărbători Botezul Domnului, zi în care conform tradiției unii oameni se vor scufunda în apa rece a bazinelor acvatice.

Expresul.md


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *