Moldovenii cu cetățenie română vor avea parte de unele facilități prevăzute în Tratatul Schengen

Imagine simbol, sursa:cetatenie.md

Începând cu luna martie 2024, cetățenii Republicii Moldova care dețin și cetățenia României vor putea beneficia de o parte din facilitățile Tratatului Schengen care le permite trecerea fără controale a hotarelor aeriene și maritime ale României. Aceasta după ce, la sfârșitul anului trecut, Consiliului Uniunii Europene a adoptat decizia privind aplicarea acquis-ului Schengen în România și în Bulgaria prin care se ridică granițele aeriene și maritime. Potrivit documentului în cursul anului 2024, „Consiliul va depune eforturi pentru a lua o decizie de eliminare a controalelor la frontiera terestră”, transmite IPN.md.

Deschiderea frontierelor aeriene și navale a devenit posibilă după ce Austria, ultima țară care a avut rezerve față de aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen, a trimis președinției spaniole a UE un text, obligatoriu din punct de vedere juridic, prin care și-a confirmat acordul cu România și Bulgaria cu privire la „Schengen Air” – intrarea fără controale la frontierele aeriene.

La modul practic, „Schengen Air” înseamnă că, în viitor, pasagerii din România și Bulgaria nu vor mai fi nevoiți să zboare spre Europa prin terminalele străine. Ca de obicei, pașaportul va fi verificat la poartă de către companiile aeriene, cu sprijinul suplimentar al poliției austriece și al celei române sau bulgare.

Eurodeputaul român Victor Negrescu a enumerat mai multe beneficii sociale și economice de care românii vor avea parte începând cu luna martie a anului curent, inclusiv: „Cetățenii români vor circula mai ușor în alte state din spațiul Schengen, câștigând un drept pe care îl meritau. Vorbim de milioane de pasageri anual. Acest lucru înseamnă și că românii din diaspora se pot întoarce mai ușor acasă pe cale aeriană beneficiind de numeroasele aeroporturi existente în România, aflate multe dintre ele în proces de extindere și modernizare. Practic, amortizăm economic aceste investiții cheie și dezvoltăm infrastructură aeroportuară”.

Austria, Bulgaria și România se angajează să convină ulterior asupra unei date pentru încetarea controalelor terestre, a informat președinția spaniolă a Consiliului UE.

Tratatul Schengen prevede ridicarea controalelor la frontierele dintre statele membre, care acoperă în prezent 4,3 milioane de kilometri pătrați și 423 de milioane de cetățeni din 27 de țări europene (23 de state membre ale UE și 4 din afara UE).4️.

Conform unor date neoficiale, circa un milion de moldoveni se află peste hotare, în special în spațiul Schengen, majoritatea deținând și cetățenia României.

Expresul.md

 

 

 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *