La cerința președintei Maia Sandu, Codul Electoral a fost încă o dată modificat

Imagine: cec.md

Parlamentul a reexaminat inițiativa legislativă care prevede modificarea Codului Electoral și a Legii privind partidele politice. Se întâmplă după ce președinta Maia Sandu a transmis o scrisoare către președintele Parlamentului în care a solicitat reexaminarea.

Data alegerilor pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova se va stabili, prin hotărâre a Parlamentului, cu cel puțin 60 de zile înainte de ziua alegerilor. Cel puțin asta prevede modificarea operată la Codul Electoral, după solicitarea de reexaminare.

O altă modificare adoptată astăzi ține de  neconcordanța termenului pentru organizarea alegerilor în caz de vacanță a funcției de președinte al Republicii Moldova cu normele constituționale

Astfel, în caz de vacanță a funcției de președinte, alegerile se vor organiza în termen de două luni de la data la care a intervenit vacanța.

Proiectul de modificare a Codului electoral, adoptat în decembrie 2023, a fost întors de președinta Maia Sandu Parlamentului. Șefa statului a menționat că în conformitate forma actuală a Codului există posibilitatea ca data alegerilor prezidențiale să fie stabilită prea târziu.

De menționat că proiectul de modificare a Codului electoral și a Legii privind partidele politice a fost adoptat de Parlament la sfârșitul sesiunii de toamnă și are drept scop îmbunătățirea procesului electoral, precum și asigurarea transparenței și echității în desfășurarea alegerilor”, se arată în comunicat.

Ieri, 17 ianuarie, președinta Comisiei Juridice din Parlament, deputata PAS, Olesea Stamate, a declarat că, alegerile prezidențiale vor fi organizate, cel mai probabil, la mijlocul sau finalul lunii octombrie 2024.

Mandatul actualei președinte de țară expiră la 24 decembrie 2024.

Deși data alegerilor prezidențiale nu a fost anunțată, mai mulți exponenți ai guvernării vorbesc despre organizarea scrutinului în toamna ce vine. Maia Sandu și-a anunțat deja candidatura pentru al doilea mandat la Președinția Republicii Moldova.

Expresul.md


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *