În raionul Ungheni sunt 114 femei depistate cu cancer de col uterin. Campanie: „Spune DA sănătății tale. Vaccinează-te! Testează-te!”

Sursa: incomemagazine.ro

„Spune DA sănătății tale. Vaccinează-te! Testează-te!”. Așa sună genericul Săptămânii de  prevenire a cancerului de col uterin.

Deși cancerul cervical este o maladie prevenibilă, anual în țara noastră sunt diagnosticate cu această boală peste 300 de femei. Potrivit lui Viorel Faigher, medic oncolog la Centrul de Sănătate Ungheni, în raionul Ungheni sunt, la moment, în evidența medicului, 114 femei depistate cu cancer de col uterin.

Notă: Cancerul de col uterin apare la nivelul colului uterin atunci când celule devin anormale și încep să se înmulțească în mod necontrolat. De-a lungul unei perioade de mai mulți ani, celulele anormale din stadiile incipiente evoluează în cancer de col. Important de menționat că stadiile inițiale ale bolii sunt ușor de tratat. Principala cauză de declanșare a cancerului de col uterin este infecția cu papilomavirus uman (HPV) care este identificat în 95% dintre tumorile de col uterin. Specialiștii recomandă ca femeile din grupul de vârstă 25-61 de ani să se adreseze la medicul de familie și să efectueze testul citologic, o dată la trei ani. Au acces gratuit la această investigație atât femeile asigurate, cât și cele neasigurate.

Leziunile la nivelul colului uterin care pot progresa spre cancer sunt depistate de specialiști cu ajutorul screeningului, care include testul citologic și colposcopia.

În cazul în care, la efectuarea testului citologic, rezultatele indică o oarecare suspecție, femeile vor efectua și o investigație colposcopică. Efectuarea colposcopiei este posibilă acum și în raionul Ungheni. Un cabinet de colposcopie a fost deschis la sfârșitul anului trecut, în incinta Centrului Consultativ al Spitalului raional Un- gheni. Cabinetul este dotat cu utilaje moderne pentru depistarea timpurie a leziunilor precanceroase și cancerului de col uterin. Aici activează un medic specialist care a trecut cursul primar de colposcopie. „Ne pro-punem ca în viitorul apropiat, să eradicăm această ma-ladie doar cu anumite condiții. În primul rând, trebuie ca medicii de familie să informeze și să solicite femeilor să facă screening-ul și testul citologic. În al doilea rând, este important ca să fie vaccinați atât fetele, cât și băieții împotriva HPV”, a menționat Elvira Stati, vicedirectoarea Spitalului Raional Ungheni.

Sistemul de sănătate din țara noastră asigură accesul gratuit atât la screening, cât și la vaccinare împotriva infecției cu virusul papiloma uman (HPV) pentru fete și băieți, începând cu vârsta de 9 ani și până la 14 ani. Specialiștii spun că vaccinul s-a dovedit a fi sigur și eficient în prevenirea cancerului de col uterin.

Potrivit datelor oferite de Direcția Centrul de Sănătate Publică, în raionul Ungheni, în anul 2023, au fost planificate cu a doua doză de vaccin împotriva HPV, 782 de copii. Dintre copiii planificați, au fost vaccinați doar 484 de copii, acoperirea vaccinală fiind de 62,2%. „Totuși, pentru a avea o protecție mai mare, ar trebui ca acoperirea vaccinală împotriva HPV să fie de 95%. Rata de vaccinare mică este caracteristică nu doar la nivelul raionului Ungheni, ci în întreaga țară.”, a subliniat Sergiu Talmaci, medic epidemiolog în cadrul Centrului de Sănătate Publică Ungheni.

Totodată, Sergiu Talmaci a venit și cu o statistică a copiilor care au fost vaccinați împotriva HPV: 11 băieți și 320 de fete cu vârsta de 10 ani; 9 băieți și 352 de fete cu vârsta de 11 ani; 30 de băieți și 340 de fete cu vârsta de 12 ani; 21 de băieți și 369 de fete cu vârsta de 13 ani; 14 băieți și 385 de fete cu vârsta de 14 ani și 14 băieți și 404 fete cu vârsta de 15 ani. „Dacă la început, mamele de fete erau reticente și priveau sceptice vaccinarea împotriva HPV, acum situația este mai bună, ceea ce înseamnă că oamenii înțeleg necesitatea vaccinării și credem că procentul de vaccinare va fi unul mult mai bun cu fiecare an.”, a conchis medicul epidemiolog.

În fiecare an, finalul lunii ianuarie marchează Săptămâna internațională de prevenire a cancerului de col uterin.  În Republica Moldova, acest tip de cancer se situează pe locul al doilea în privința frecvenței la femei, după cancerul mamar.

Tatiana Tesliuc


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *