Cum să-ți protejezi câinele în timpul spectacolelor pirotehnice

Sursa foto: adevarul.ro
De revelion, unii  moldoveni nu s-au stingherit să scoată sute, sau poate chiar mii de lei pentru a se bucura câteva minute de focurile de artificii. Unii s-au bucurat de acest spectacol pirotehnic, alții mai puțin, în special cei care dețin acasă animale de companie.
Orice posesor de animal de companie cunoaște efectele nocive pe care le au petardele și focurile de artificii din noaptea de Revelion. Organizația pentru protecție animalelor Societatea Umană oferă următoarele recomandări pentru a preveni pierderea câinelui în timpul focurilor de artificii:

1) Plimbați doar în lesă (inclusiv înainte și după sărbători)!

2) Achiziționați o plăcuță de identificare cu adresă pentru câine, un navigator GPS.nAlegeți o plăcuță metalică cu gravură, care să nu atârne liber, ci să fie fixată direct pe zgardă (așa este mai sigur). Sau creați o plăcuță manual. Pentru asta, imprimați sau scrieți numărul dvs. de telefon și adresa și lipiți-le cu bandă adezivă largă pe zgardă sau ham.

3) Excludeți plimbarea liberă (în general excludeți plimbatul liber, dar în timpul focurilor de artificii este mai periculos!)

4) Dacă câinele trăiește în curte, este necesar să astupați toate găurile în gard, crăpăturile, porțile, ușa. Într-o stare de stres, câinele poate sări chiar și peste un gard înalt. Ascundeți câinii într-un loc închis (casă, garaj, subsol etc.).

5) Dacă câinele trăiește într-un apartament, închideți ferestrele, trageți draperiile, deschideți ușile în toate camerele, astfel încât câinele să-și poată alege un loc sigur. Pe fundal televizorul, radio-ul.

6) Plimbați câinele doar în apropierea casei. Evitați plimbările în apropierea drumurilor aglomerate, deoarece, dacă scapă din lesă, câinele poate ieși pe șosea și să fie lovit de o mașină.

7) Nu luați câinele la sărbători, la spectacole pirotehnice, într-un loc necunoscut. Auzul lor este mult mai dezvoltat decât cel al oamenilor, pentru ei focurile de artificii sunt ca zgomotul unui avion cu reacție. Ei nu savurează sunetele puternice ale concertelor sau ale focurilor de artificii. Din contra le dor urechile, simt un stres intens.

8) În afară de zgardă cu identificare, purtați și un ham și fixați-l bine. El ține câinele mai bine.

9) Alegeți zgarde și hamuri reflectorizante. Ele ajută să vă protejați animalul de lovituri cu mașina în timpul nopții.

10) Alegeți lesă cu o carabină mare și puternică. Puteți utiliza două lese pentru siguranță.

11) Consultați un medic veterinar cu privire la preparate calmante pentru câine. Preferabil să fie din ingrediente naturale.

12) Verificați inima câinelui. Dacă are boli cardiace, este necesar să-i dați și medicamente pentru inimă (după consultarea unui medic veterinar). Câinii cu inima slabă pot muri de frică.

13) Nu certați câinele pentru comportamentul său. Astfel, veți agrava doar teama și panica sa. Dimpotrivă, calmați-l, vorbiți-i cu blândețe.

14) Nu scoateți niciodată zgarda cu identificare, chiar și acasă. Deoarece câinele poate scăpa afară și pierde.

15) Puteți încerca să vă distrageți câinele cu gustări preferate, jucării. (dar în caz de stres puternic, asta nu vă ajuta)

16) Încercați să fiți alături de câine, să nu-l lăsați singur. Așa se va simți mai în siguranță.

17) Nu lăsați câinele singur lângă magazin sau în altă parte pe stradă.

18) Încercați un medicament calmant  – înfășurați câinele cu o eșarfă


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *