Cresc cazurile de tăieri ilicite și de braconaj

Imagine simbol

Circa 1300 de procese contravenționale au fost întocmite, în ultimele 12 luni, de către inspectorii de mediu pentru tăierea ilicită a arborilor din fâșiile verzi. Cifra este în creștere față de anul trecut, iar prejudiciul material ajunge la șase milioane de lei. Inspectorii spun că acest caz este îngrijorător, deoarece oamenii nu înțeleg care este dauna provocată mediului, transmite jurnaltv.md.

Potrivit inspectorilor, în perioada rece, numărul tăierilor ilicite de arbori se dublează. În anul trecut, autoritățile au amendat 1.389 de persoane, fizice și juridice, cu o sumă totală de 5,8 milioane de lei.

„Pe parcursul anului 2023, au fost desfășurate cinci mii 589 de razii, menite să combată cazurile de tăieri ilicite și braconaj. Au fost identificate și atrase la răspundere 1389 de persoane, în cuantum de aproape șase milioane de lei. Volumul de masă lemnoasă extrasă ilicit reprezintă o cifră de peste patru mii 600 de metri cub de lemn”, a spus Ion Bulmaga, șeful Inspectoratului pentru Protecția Mediului.

Totodată, inspectorii au documentat în aceeași perioadă și sute de cazuri de braconaj.

Potrivit lui Ion Bulmaga, ce ține de braconajul cinegetic și piscicol, au fost ridicate în 2023 – 20 de arme, iar în urma raziilor efectuate în apele naturale ale Republicii Moldova au fost ridicate 789 de scule interzise, în mare parte fiind plase de mono filament, care reprezintă obiecte interzise pentru pescuit.

Acest fenomen a căpătat proporții îngrijorătoare, afirmă autoritățile, care îndeamnă populația la păstrarea și salvgardarea mediului înconjurător. Pentru comparație: în anul 2021 au fost întocmite 831 de procese verbale pentru tăieri ilicite, cu amenzi în cuantum de 1,8 milioane de lei. În 2022, cifra a crescut până la 1.294 de procese, cu un prejudiciu de 3,8 milioane de lei. În 2023, inspectorii au sancționat 1. 389 de cetățeni.

Persoanele fizice care comit contravenții silvice riscă amenzi de până la cinci mii de lei, iar persoanele juridice – de până la 25 de mii de lei.

Expresul.md


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *