Un nou proiect al Școlii de Arte Plastice „Raisa Cojocaru” din Ungheni a fost finalizat cu succes

Școala de Arte Plastice „Raisa Cojocaru” din municipiul Ungheni a beneficiat de un minigrant în valoare de 20 de mii de lei, în urma căruia au fost achiziționate suporturi și materiale pentru sculptură, dar și 7 șevalete de pictură portabile.

Achizițiile au fost posibile datorită proiectului „Art Gallery în aer liber”, implementat de Grupul de Inițiativă al Școlii de Arte Plastice „Raisa Cojocaru”.

Astfel, la început de decembrie, elevii și profesorii școlii au desfășurat o activitate de încheiere a proiectului, unde au făcut totalizările. Holul școlii a fost împânzit, pe de o parte și alta de lucrările elevilor realizate în cadrul celor două activități ale proiectului.

Nicoleta Gujea este cea care a dat start proiectului „Art Gallery în aer liber”, în care au fost realizate diverse activități cu implicarea copiilor ce învață în Școala de Arte. „Prin acest proiect, ne-am dorit să promovăm arta în aer liber și să dezvoltăm creativitatea copiilor”, specifică ea.

Una din activitățile propuse în proiect a fost o activitate de pictură în aer liber, cu tematica „Frumusețea în aer liber”, conducător Cristina Dragomir. În cadrul acestui atelier, copiii au fost pe teren, într-o excursie în cartierul Dănuțeni și au observat casele de odinioară, ale bunicilor, unde au făcut acolo câteva schițe, dar și fotografii.

Al doilea atelier a fost realizarea căsuțelor strămoșești din lut, intitulate sugestiv „Satul bunicilor”. Elevii, ghidați de profesorii Petru Prepeliță și Andrei Peretean, au reușit să modeleze câteva case strămoșești, reproduse după modelul caselor observate prin Ungheni. „Prin acest atelier ne-am propus să promovăm tradițiile noastre, cultura, pentru a rămâne vie în amintirile noastre. La moment, suntem foarte mulțumiți de achiziția făcută, mai ales că sunt niște atribute extrem de necesare pentru elevii școlii noastre.”, a mai specificat Cristina Dragomir, directoarea Școlii de Arte Plastice.

Liza Halipli, una dintre elevele Școlii de Arte și participantă la atelierul de sculptură, spune că este pentru prima oară când creează astfel de compoziții. „Inițial, am făcut pereții și podeaua, acoperișul casei din lut cu instrumentele necesare, apoi le-am lăsat să se usuce. Timp de o săptămână, câte trei ore pe zi, am venit și am lucrat asupra acestor lucrări. Mi-a plăcut enorm să lucrez cu lutul, a fost destul de interesant.”, spune ea.

Eleonora Cașîrțeva, colega ei, spune că a fost inspirată de casele bunicilor și modul în care erau acestea odinioară construite. Ca și colega ei, ea a sculptat o căsuță de lut în miniatură. Spune că i-a plăcut această experiență și că ar dori să-și dezvolte această abilitatea de a sculpta în viitor. „A fost destul de neobișnuit pentru mine să lucrez cu lutul, însă rezultatul bucură”, a menționat Eleonora.

„Sunt foarte interesante lucrările”, spune Otilia Munteanu, care a venit să admire expoziția, după care mai adaugă: „Din cele observate, pot spune că elevii, prin lucrările create, au redat imaginile caselor tradiționale moldovenești. Ceea ce m-a surprins plăcut a fost faptul că în unele picturi am putut să recunosc unele locuri din Ungheni.”.

Menționăm că activitatea a avut loc în cadrul proiectului „Art Gallery în aer liber”, din Programul de minigranturi „Inovații sociale și inovatori sociali”, parte a proiectului „Alege să fii Tânăr Ambasador în Ungheni”, implementat de Asociaţia Obştească „Făclia”, în parteneriat cu Primăria municipiului Ungheni în cadrul Programului „Ungheni – Capitala Tineretului 2023”, finanțat de Agenția Națională pentru Tineret. Program Național al Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova.

Tatiana Tesliuc


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *