Opinii / Lucia Bacalu: „Ce să ne facem oare cu ultra-patrioții noștri?”

Lucia Bacalu

Există o categorie de oameni, care în orice văd doar scheme și conspirații. Nu ascultă nici un fel de explicații, ei știu tot și-ți pun diagnosticul imediat.

Nu vor să se informeze din surse sigure. Ei știu una și bună: sunt mai presus de oricine. Dacă au zis ei că, spre exemplu, drapelul municipiului Ungheni este simbolul expansiunii rusești, căci seamănă cu panglica „Sf. Gheorghe”, nu ai cum să-i conving de contrariul. Ei știu. Ei văd. Ei înțeleg. Ei sunt cei mai deștepți.

Și, dacă tot am pomenit de drapelul oficial al municipiului Ungheni, trebuie să spun că a fost adoptat cu peste 23 de ani în urmă, pe vremea când despre această panglică rusească nimeni nu vorbea, aproape nimeni nu știa nimic.

Apoi, dacă vrei și încerci să compari, deosebirile sunt mai mult decât evidente. Panglica expansiunii rusești constă în 5 fâșii: 3 negre și 2 oranj. Drapelul oficial al municipiului Ungheni e tot din fâșii, doar că sunt 9, ca și numărul localităților care au format Ungheniul de azi. Fâșiile sunt de culoare neagră (4 la număr) și roșie (5 la număr), simbolizând pământul (negru) și sângele vărsat pentru acest pământ (roșu). În plus, pe drapelul municipiului Ungheni mai vedem și un triunghi isoscel, care ne duce cu gândul la etimologia numelui orașului – de la „unghiul”, căci aici Prutul face un unghi drept. Nu trebuie să uităm nici de faptul că asupra drapelului și stemei municipiului Ungheni au muncit oameni versați, experți în domeniile lor, care au studiat istoria localității, simbolistica, heraldica.

Credeți că pe acei comentatori și mari patrioți îi interesează aceste lucruri? Deloc. Despre ce ar mai trâmbița, dacă ar cunoaște adevărul?
Din păcate, chiar și după 23 de ani de la adoptare, foarte mulți ungheneni nu au idee cum arată însemnele heraldice ale municipiului. Nu-i poți învinui doar pe ei, chiar dacă drapelul municipiului este arborat pe Piața Independenței de ani buni. Oare câți dintre cei care l-au văzut și-au pus întrebarea: „Ce mai este și această fâșie de pânză?”.

Drapelul municipiului Ungheni este și la parterul primăriei, este la intrarea în muzeu. Probabil, e prea puțin. De fapt, sigur e prea puțin. Pentru a nu isca și în continuare discuții de genul celor pomenite mai sus, cred că drapelul municipiului Ungheni ar trebui să fie prezent, la un loc de cinste, în toate instituțiile municipale. Despre el, despre stemă, ar trebui să se vorbească la activitățile din grădinițe, la orele de istorie. Drapelul municipiului Ungheni ar trebui să fie prezent la toate manifestările sportive și culturale, în biroul primarului, al viceprimarilor, în sala de ședințe, căci mă îndoiesc că toți consilierii municipali știu cum arată și ce reprezintă.

Cum altfel aceste însemne vor fi respectate și apreciate de ungheneni?

Este adevărat, pe pagina web a primăriei găsim toată informația necesară despre însemnele heraldice ale municipiului Ungheni. Și Regulamentul de utilizare, care este încălcat la greu de către unele persoane ce se doresc lideri de opinie. Spre exemplu, stema municipiului Ungheni poate fi utilizată doar pe actele oficiale ale Primăriei plus alte câteva excepții. I-am făcut unei persoane de acest gen observație că nu are dreptul să utilizeze stema fără consimțământul Consiliului Municipal, așa cum prevede regulamentul. Am avut de toate. Ce mai, așa cum am mai spus, există o categorie de oameni, care știu totul și cred că sunt mai presus de toate și de toți.

 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *