Moldovenii aruncă zilnic tone de mâncarea la gunoi, iar de sărbători, acest proces se acutizează

Imagine simbol, sursa: forbes.ro

Moldovenii aruncă zilnic tone de mâncarea la gunoi, iar de sărbători, acest proces se acutizează. Potrivit Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), în Republica Moldova, anual, fiecare cetățean aruncă la gunoi aproximativ 170 kilograme de mâncare (mare parte bucate gătite, fructe și legume), iar, în perioada sărbătorilor, cantitatea de alimente aruncate este cu circa 30% mai mare decât în zilele obișnuite, transmite moldpres..md.

Pentru a diminua acest fenomen, ANSA recomandă planificarea zilnică a meselor; utilizarea surplusului de produse de la prepararea meselor anterioare; serviți mai puțin în farfurie și adăugați doar dacă este cazul; utilizarea caserolelor pentru păstrarea alimentelor sau congelarea bucatele gătite în plus; depozitarea alimentelor în mod corespunzător, conform indicațiilor de pe etichete.

De asemenea, consumatorii sunt atenţionaţi să meargă la magazin sau la piață cu lista de cumpărături pregătită în prealabil. „E binevenită achiziționarea şi consumul produselor aflate la reduceri sau aproape de atingerea datei durabilității minimale, cu condiția că acestea vor fi utilizate cât mai curând posibil. La fel şi transformarea deșeurilor alimentare în compost (dacă este posibil)”, explică ANSA.

„Fiecare dintre noi avem un rol important în reducerea risipei alimentare prin consumul moderat de alimente, planificarea, pregătirea și stocarea lor. Este o metodă în plus de a economisi bani și de a menține un mediu curat și sănătos. Cu eforturi minime, risipa alimentară poate fi redusă”, rezumă Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor.

Expresul.md


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *