Fermierii cer să fie limitat importul de cereale și oleaginoase

Imagine: zugo.md

„Asociația Forța Fermierilor cere ca Guvernul să introducă urgent un mecanism stabil și durabil privind limitarea importului cerealelor și oleaginoaselor, similar cu cele instituite în România și Bulgaria”. Acesta este mesajul agricultorilor în contextul în care, spun ei, „autoritățile au anunțat că starea de urgență urmează să fie ridicată începând cu 1 ianuarie 2024”, iar toate deciziile CSE, inclusiv cea din 4 octombrie, vor fi anulate, scrie agrotv.md.

Asociația Forța Fermierilor precizează că „lipsa restricțiilor de import nu doar va dezechilibra piața internă, dar și va pune în pericol exportul grâului, porumbului și floarei soarelui în România, care a atenționat țara noastră despre pericolul reexportului cerealelor și oleaginoaselor din Ucraina.

Anterior, șefa statului a precizat că, în condițiile tuturor crizelor, subvenționarea în agricultură nu poate fi majorată, deoarece nu sunt suficienți bani, iar alte categorii sociale ar rămâne defavorizate.

Protestul fermierilor a început la 22 noiembrie, iar a doua zi, aceștia au amplasat tehnica agricolă în fața Executivului.

Pe 30 noiembrie, Guvernul a anunțat că nu va îndeplini niciuna dintre cele mai importante revendicări ale fermierilor. Este vorba despre alocarea a jumătate de miliard de lei pentru compensații, dar și înghețarea penalităților pentru ratele achitate cu întârziere.

Aceștia au plecat din PMAN, spunând că vor continua să protesteze în centrele raionale.

Expresul.md


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *