Drepturile cetățenilor moldoveni care sunt angajați în Israel vor fi protejate

Imagine: protv.md

Drepturile cetățenilor moldoveni care sunt angajați în sectorul de îngrijiri la domiciliu în Statul Israel vor fi protejate. Membrii Comisiei politică externă și integrare europeană au aprobat, la ședința di 20 decembrie, avizul consultativ privind semnarea unui protocol la Acordul cu privire la angajarea temporară a lucrătorilor din Republica Moldova, încheiat între țara noastră și Statul Israel, transmite Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului.

Documentul are drept scop asigurarea unui proces legal de angajare a cetățenilor moldoveni în domeniul de îngrijiri la domiciliu. Totodată, se urmărește combaterea migrației ilegale și contracararea colectărilor de taxe pentru plasarea în câmpul muncii. De asemenea, Acordul promovează protecția socială și a drepturilor de muncă pe perioada desfășurării procesului de recrutare, selectare, angajare și reîntoarcere în Republica Moldova.

La modul practic, Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă va selecta îngrijitorii care îndeplinesc toate cerințele. Înainte de plecarea în Statul Israel, va organiza sesiuni de informare despre legile, morala, etica și obiceiurile israeliene, care trebuie respectate pe durata aflării pe teritoriul acestui stat. Pe de altă parte, Autoritatea pentru Populație și Imigrare din cadrul Ministerului de Interne din Statul Israel se va asigura că ofertele transmise de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă corespund legislației și procedurilor israeliene. De asemenea, instituția va asigura protejarea drepturilor îngrijitorilor moldoveni.

De menționat că Acordul dintre Republica Moldova și Statul Israel cu privire la angajarea temporară a lucrătorilor din Republica Moldova, încheiat în 2012, vizează și sectorul construcțiilor. În rezultat, peste 17 mii de cetățeni moldoveni au muncit sau muncesc în continuare, în baza unui contract individual de muncă, în Statul Israel.

Expresul.md


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *