Atenție! Artificiile și petardele – un pericol pentru păsări, animale și mediul înconjurător

Imagine simbol, sursa: veganinromania.ro

Anual, în perioada sărbătorilor de iarnă, în special de Revelion, în toată lumea se folosesc mii de tone de artificii, petarde și alte produse pirotehnice, fără să se gândească că acestea sunt periculoase nu doar pentru oameni, ci și pentru păsări și animale. Artificiile de Anul Nou poluează aerul și sunt dăunătoare mediului, de aceea, este recomandat să renunțăm la folosirea lor, transmite Agenția de Mediu.

”Pentru efectele sale colorate și vizual plăcute, în focurile de artificii se adaugă substanțe periculoase pentru viața omului și pentru întregul ecosistem, cum ar fi metalele ușoare neferoase (Magneziu, Bariu, Potasiu) și cele grele (Stronțiu, Plumb și Crom). În urma exploziilor acestora, fumul produs generează în atmosferă oxizi de azot, oxizi ai sulfului, ai metalelor,  microparticule, funingine și compuși organici parțial oxidați (nearși), care contribuie direct la poluarea mediului ambiant”, scriu reprezentanții Agenției de Mediu.

Potrivit informațiilor, artificiile și materialele explozive cauzează traume grave pentru animale, printre acestea se numără pierderea auzului, frica, stresul. Speriate de focurile de artificii, fie mor de spaimă, fie debusolate fug spre destinații necunoscute, iar unele dintre ele sfârșesc sub roțile automobilelor.  Auzul animalelor este mult mai sensibil decât al oamenilor, motiv pentru care zgomotele foarte puternice le sperie și le provoacă un disconfort psihologic considerabil. Animalele de companie sunt, de asemenea, foarte speriate de sclipirile de lumină puternică, de trepidațiile solului și sunt sensibile la mirosul de ozon, pe care îl asociază cu furtunile.

În acest context, Agenția de Mediu îndeamnă cetățenii să se bucure de sărbătorile de iarnă fără artificii atât pentru sănătatea noastră, cât și pentru binele mediului înconjurător, îndeosebi pentru animale și păsări.

Expresul.md 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *