Anul viitor pensiile vor fi indexate cu 6%

Pensiile vor fi indexate anul viitor cu 6%. Bugetul pentru pensii va fi de 28,8 miliarde de lei, în creștere cu 11% față de anul 2023. Pensie pentru limita de vârstă va fi asigurată pentru 530 643 de pensionari. Parlamentarii au votat în primă lectură proiectul bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2024, transmite IPN.

Pentru anul viitor sunt estimate venituri în bugetului asigurărilor sociale de 42,7 miliarde de lei, în creștere cu 10% față de veniturile precizate în 2023. Resursele generale ale bugetului asigurărilor sociale de stat vor constitui 56,9%, iar transferurile de la bugetul de stat – 43%.

Potrivit proiectului, în 2024 vor fi acordate o serie de prestații sociale noi: indemnizația unică pentru perioada de încredințare a copilului adoptabil, indemnizația unică pentru copilul adoptat sau luat în plasament în serviciul de tutelă/curatelă, indemnizația pentru creșterea copilului cu vârsta mai mare de trei ani adoptat sau luat în plasament în serviciul de tutelă/curatelă. Totodată, sunt prognozate cheltuieli de 3,7 milioane de lei în contextul extinderii numărului de zile pentru beneficierea de indemnizație parentală până la 15 zile calendaristice și acordarea indemnizației tatălui copilului adoptat.

De asemenea, sunt planificate cheltuieli pentru acordarea compensațiilor la energie sub formă de plată monetară, care presupune integrarea a două instrumente pentru susținerea cetățenilor în perioada rece a anului: ajutorul pentru perioada rece a anului și compensațiile în factură. Alte cheltuieli sunt destinate pentru majorarea, până la 20 de mii de lei, a cuantumului indemnizației unice la nașterea copilului.

În 2024 taxa fixa anuală pentru persoanele fizice va constitui 17 522 de lei, pentru liber-profesioniștii din domeniul justiției va fi 27 772 de lei, iar pentru proprietarii sau arendașii de terenuri agricole, ce prelucrează terenurile în mod individual va constitui 4 463 de lei.

Parlamentul urmează să voteze documentul în lectură finală.

Expresul.md


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *