Tot mai multe plăcinte cu brânză conțin brânză veritabilă. ANSA a efectuat mai multe controale inopinate

Inspectorii Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) declară că a scăzut numărul unităților de producere a plăcintelor care utilizează, în umplutura plăcintelor, compuși pe bază de grăsimi vegetale și animale, ca substituent al brânzei proaspete de vaci.

Pe parcursul lunilor octombrie-noiembrie curent, au fost realizate 75 de controale. În rezultat, s-a constat că, aproximativ 35 % din operatorii supuși controlului utilizează în calitate de umplutură în plăcinte, compuși pe bază de grăsimi vegetale și animale, ca substituent al brânzei proaspete de vaci.

Cele mai frecvente încălcări depistate în cadrul controalelor desfășurate în perioada octombrie-noiembrie sunt:

  •  Plăcintele nepreambalate, comercializate direct consumatorilor finali, nu conține mențiunea privind ingredientele utilizate la preparare, nici prin afiș, anunț sau orice altă formă disponibilă consumatorilor;
  • Operatorii din domeniul alimentar utilizează termenul de „produs de brânză” atât în denumirea produselor cât și în lista de ingrediente;
  • Lista de ingrediente este incompletă sau nu corespunde materiei prime utilizate.
  • Operatorii care au admis abateri s-au ales cu sancțiuni.

Astfel, au fost întocmite 25 de procese verbale cu privire la contravenție, în valoare totală de 175 mii lei.

Consumatorii sunt îndemnați să citească cu atenție eticheta produselor expuse spre comercializare și să solicite de la comercianți informații detaliate cu privire la lista ingredientelor utilizate la fabricarea produselor.

Menționăm că, anterior, ANSA a declarat că 80% din produsele denumite „plăcinte cu brânză” nu conțin brânză proaspătă de vaci.

Totodată, inspectorii menționează că în perioada aprilie-octombrie 2023 volumul importurilor de produse alimentare pe bază de proteine și grăsimi a scăzut cu 30 %, comparativ cu aceeași perioada a anilor 2022, 2021 și 2020.

Expresul.md


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *