Primarii și consilierii locali au obligativitatea de a depune declarațiile de avere și interese personale

Foto: Expresul

În contextul recentelor alegeri locale generale, Autoritatea Națională de Integritate (ANI) amintește aleșilor locali despre obligativitatea depunerii declarației de avere și interese personale în termen de 30 de zile de la data expirării mandatului sau de la data validării mandatului.

Potrivit ANI, aleșii locali care au fost din nou aleși depun două declarații, una la încetarea mandatului și una la validarea mandatului nou.

Conform Legii privind declararea averii și intereselor personale, subiectul declarării este obligat să depună declarația prin intermediul serviciului electronic disponibil pe pagina web oficială a Autorității Naționale de Integritate, semnând-o în formă electronică, prin utilizarea semnăturii electronice. Declarația în formă electronică se consideră recepționată de ANI dacă subiectul declarării primește recipisa electronică de confirmare a acceptării acesteia.

De asemenea, persoanele nou alese în funcții elective, sunt obligate în termen de 30 de zile de la data validării mandatului, să soluționeze eventuala stare de incompatibilitate generată de exercitarea simultană a mandatului de consilier sau primar și a funcțiilor prevăzute la art.7 din Legea privind statutul alesului local.

ANI atenționează aleșii locali despre obligativitatea informării autorității de integritate imediat, dar nu mai târziu de 3 zile de la data constatării, despre orice situație de conflict de interese real în care se va afla, în vederea soluționării acestuia.

Expresul.md


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *