Opinii / Lucia Bacalu: ”Și atunci, mă întreb și vă întreb, de ce sunteți nemulțumiți?”

Lucia Bacalu

Peste doar o zi, duminică, 5 noiembrie, vom alege primarii, consilierii locali, adică oamenii pe care îi dorim în frunte, să administreze patru ani de acum înainte localitățile noastre. E o misiunea grea? Ușoară? Fiecare, bineînțeles, are răspunsul său.

După mai bine de o lună de discuții, întâlniri, promisiuni, critici, manipulări, promovări pe rețelele sociale, cred că aproape toți și-au făcut deja concluziile. Au făcut, practic, alegerea. Cel puțin, în mintea lor. Urmează să o facă și oficial, în cabina de vot.

Uite aici e mai complicat. Trebuie să te ridici din pat, să te îmbraci, să ieși din casă, să mergi câțiva metri sau, poate, kilometri, să ajungi la secția de votare, să stai la coadă (uneori mai sunt și cozi), să aștepți să ți se găsească numele prin vreo listă, să semnezi în dreptul numelui tău, să iei cele trei buletine de vot (unul – pentru alegerea primarului, al doilea – pentru alegerea consilierilor locali și al treilea – pentru alegerea consilierilor raionali), să intri în cabină, să mai parcurgi o dată cu ochii peste toate numele incluse pe cele trei buletine de vot, să inspiri și să aplici ștampila în dreptul celor care ți se par cei mai buni și mai serioși.

Lenea, uneori, e cucoană mare. Greu se mai dau unii la ieșit din casă în zi de duminică, mai ales pentru a merge la vot. La o bere – cu drag. Și la o cafea, și undeva, la distracții. Explicații, mai târziu, sunt multe: cică, dezamăgirea e mare, sau nu mai cred în nimeni, sau nu le pasă, sau sunt cu gândul la ducă, sau nu s-au simțit bine, sau nu știu pe cine să voteze. Și atunci, mă întreb și vă întreb, de ce sunteți nemulțumiți? De ce veniți apoi cu tot felul de critici în adresa administrației publice locale, dacă nu ați mișcat un deget pentru a alege ceea ce considerați dumneavoastră că e cel mai bine? Ați lăsat pe alții să vă aleagă primarul sau consilierii? Foarte bine. Acum, vorba ceea, bea, Grigore, agheasmă.

De la un timp încoace, tot mai intens se vorbește despre implicarea tinerilor. Facem pentru tineri, dregem pentru tineri. Găsim peste tot vinovați că nu sunt create condiții pentru ei, că nu au posibilitatea să se dezvolte aici, să-și găsească un loc de muncă și așa mai departe. Ei bine, eu tare aș vrea să văd la secțiile de votare, în ziua de 5 noiembrie, mulți, foarte mulți tineri. Se zice că anume tinerii mișcă lucrurile înainte. Iată o șansă de a demonstra acest lucru.

De ce trebuie să aleagă viitorul, în mare parte, persoane de vârstă medie sau chiar înaintată, care, tradițional, sunt cele mai disciplinate. Vă imaginați că pe cineva în vârstă de 50 de ani sau mai mult îl interesează terenurile de joacă pentru copii? Sau grădinițele, școlile? Activi trebuie să fim nu doar pe rețelele sociale, ci și în viața de zi cu zi. La alegeri și după alegeri. Criticând, dar și implicându-ne.

O primă încercare ar fi, așa cum ziceam, alegerile. Apoi, participarea la consultările publice. În orice primărie din Republica Moldova au loc, anual, consultări publice privind bugetul. Știți câte persoane participă? De bună voie – nimeni. În schimb, peste an, toți vor drumuri, trotuare, terenuri de joacă, parcuri și așa mai departe. Dar nu-i chiar așa. Noi trebuie să alegem primarul și consilierii. Noi trebuie să ne implicăm. Noi trebuie să monitorizăm ceea ce se face și nu doar să căutăm nod în papură.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *