La Spitalul raional Ungheni va fi deschis un cabinet pentru diagnosticarea cancerului de col uterin

Sursa foto: MedicHub.ro

La Spitalul raional Ungheni va fi deschis un cabinet pentru diagnosticarea cancerului de col uterin. Cabinetul va dispune de colposcop, unitate de electrochirurgie, sterilizatoare, fotoliu ginecologic, instrumente și mobilier medical.

Astfel, femeile din Ungheni dar și din diferite regiuni ale țării vor avea acces mai bun la servicii de colposcopie pentru depistarea timpurie a leziunilor precanceroase și cancerului de col uterin, datorită înființării rețelei naționale de colposcopie, compusă din 12 cabinete.

Potrivit  sursei, pentru efectuarea colposcopiei au fost dotate cu echipamente medicale performante spitalele raionale Soroca, Comrat, Cahul, Căușeni, Ungheni, Orhei, Drochia, Ceadîr-Lunga, instituția republicană Spitalul Clinic Bălți și fortificate capacitățile spitalelor din Chișinău – Institutul Mamei și Copilului, Institutul Oncologic și Spitalul Clinic Municipal „Gheorghe Paladi”.

”În activitatea lor, medicii ginecologi care vor activa în aceste cabinete vor fi ghidați de specialiștii de la Centrul național de referință în colposcopie. Acest lucru se va realiza în regim on-line, prin sistemul de videoconferință.  Femeile la care vor fi depistate leziuni precanceroase vor primi tratament în cabinetele regionale. În cazul diagnosticării cancerului de col uterin, tratamentul va fi acordat la Institutul Oncologic”, a spus Ala Nemerenco, ministrul Sănătății

În Republica Moldova, zilnic, una sau două femei sunt diagnosticate cu cancer de col uterin, iar la fiecare 3 zile o femeie decedează fiind răpusă de această boală.

Expresul.md


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *