Mai multe localități din raioanele Ungheni și Călărași vor avea farmacii subvenționate de stat

Guvernul va subvenționa 146 de farmacii din sate cu peste o mie de locuitori. Acestea vor primi lunar între 10.000 și 20.000 de lei, în funcție de veniturile din vânzări. În acest fel, autoritățile vor să asigure accesul oamenilor din localitățile rurale la medicamente de primă necesitate.

În acest context în raionul Călărași vor fi deschise farmacii la Săseni, Horodiște, Rădeni, Vărzareștii Noi și Hirova, în raionul Ungheni vor fi deschise farmacii în localități precum Cornova, Buciumeni, Hîrcești și Sinești.

Totodată, Ministerul Sănătății a elaborat un regulament care stabilește condițiile pe care trebuie să le îndeplinească farmaciile din sate pentru a primi licență pe un termen de 5 ani și a fi subvenționate de la stat.

Pentru aceasta, farmacia trebuie:

  • să aibă un contract semnat cu Compania Națională de Asigurări în Medicină privind eliberarea medicamentelor și dispozitivelor medicale compensate;
  • să aibă o suprafață minimă de 15 metri pătrați (fără hol şi grupul sanitar) și două zone distincte – de lucru a farmacistului și de deservire a clienților;
  • să fie dotată cu echipament de casă și control, computer, dulapuri și frigider pentru păstrarea medicamentelor;
  • să aibă un sistem informațional automatizat și conexiune la internet;
  • să aibă un program de lucru nu mai scurt de 6 ore pe zi.

Potrivit unei anexe la regulament, cele mai multe farmacii de acest fel vor fi înființate în raioanele Soroca, Leova  Călărași  Cimișlia, Cahul, Căușeni, Dondușeni, Florești și Telenești.

În alte 18 raioane vor fi între una și șapte farmacii subvenționate de stat.

Expresul.md


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *