Amenzile pentru contravențiile săvârșite la frontiera de stat ar putea fi achitate la vamă

Așa va arăta noua zonă de control vamal
Zona de control vamal

Angajații Serviciului Vamal ar putea obține dreptul de a elibera chitanțe de încasare a amenzii la locul constatării contravenției. Modificările legislative în acest sens au fost publicate pentru consultări publice, transmite bizlaw.md.

Menționăm că potrivit modificărilor din 2022 a Codului Contravențional, în cazul contravențiilor constatate la punctele de trecere a frontierei de stat nu se încheie proces-verbal dacă persoana în a cărei privinţă a fost pornit procesul contravenţional recunoaşte contravenţia săvârşită şi acceptă sancţiunea sub formă de amendă stabilită de agentul constatator, cu eliberarea chitanţei de încasare a amenzii conform art.447 din Cod.

Prin urmare, constatarea contravențiilor vamale cu răspundere contravențională se face de către funcționarii vamali inclusiv la punctele de trecere a frontierei de stat.

Potrivit autorilor proiectului, eliberarea chitanței de încasare a amenzii la locul constatării contravenției de către agenții constatatori ai Serviciului Vamal pentru unele contravenții vamale cu răspundere contravențională va exclude necesitatea de a consemna diverse acțiuni procesuale în cadrul procesului contravențional în cazul în care persoana recunoaște vinovăția și acceptă sancțiunea sub formă de amendă stabilită de agentul constatator.

În proiect se mai menționează că introducerea chitanței în cauză în lista formularelor de documente primare cu regim special ale Serviciului Vamal pentru unele contravenții vamale cu răspundere contravențională constatate va conduce la:

  • reducerea complexității procesului contravențional;
  • reducerea numărului de acte procedurale întocmite;
  • excluderea acțiunilor de executare silită;
  • excluderea cazurilor de neachitarea amenzilor și stingerea prin prescripție a acestora;
  • reducerea timpului de documentare a cazului contravențional;
  • încasări imediate la bugetul de stat.

Expresul.md


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *