Promo-LEX a înregistrat multiple încălcări în desfășurarea campaniei electorale

Imagine: Promo-LEX

Utilizarea abuzivă a resurselor administrative, afișarea publicității electorale în locuri interzise, un posibil caz de corupere a alegătorilor, sunt câteva dintre încălcările înregistrate de experții Promo-LEX în desfășurarea campaniei electorale. De asemenea, în perioada de monitorizare a fost depistate și cazuri de publicitate electorală, care conținea publicitate politică, ceea ce este interzis, mai subliniază experții, transmite radiomoldova.md cu referire la Promo-LEX.

Peste 40 de cazuri de utilizare a resurselor administrative au fost înregistrate în perioada de monitorizare 5-17 octombrie, afirmă experta Promo-LEX, Mariana Focșa. Potrivit ei, în patru cazuri acestea țin de utilizarea instituțiilor statului în scopul promovării inițiativelor electorale.

„Am constatat cel puțin 14 cazuri de utilizare și distribuire a publicității cu încălcarea legii, am avut cel puțin trei cazuri de afișare a publicității în locuri interzise și șase cazuri de distribuire a publicității electorale concomitent cu publicitatea politică, ceea ce este interzis în cadrul legal, devenită deja o practică regretabilă în alegeri. Am observat cel puțin 43 de cazuri de utilizare abuzivă a resurselor administrative”, a menționat Mariana Focșa.

Pentru scrutinul din această toamnă, în listele electorale au fost înscriși peste două milioane 700 de mii de alegători, cu aproximativ șase mii mai puțin în comparație cu scrutinul parlamentar din anul 2021, a subliniat directorul de programe Promo-LEX, Nicolae Panfil.

„Listele electorale de bază cuprind două milioane 761 de mii 954 de cetățeni cu drept de vot. Menționăm că la scrutinul din 11 iulie 2021, în listele parlamentare erau incluși două milioane 876,35 de mii de alegători, cu șase mii de alegători mai mult decât la alegerile curente. Constatăm că, cel puțin 34 de partide politice și un bloc electoral, din 60 de partide cu drept de desemnare au înregistrat candidați pentru alegerile locale din 5 noiembrie”, a conchis Nicolae Panfil.

Cel de-al treilea Raport al Misiunii de Observare a alegerilor locale generale acoperă perioada de monitorizare 5-17 octombrie și a fost prezentat astăzi de experții Promo-LEX.

Expresul.md


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *