Cutremur. Exercițiu de protecție civilă la Primăria municipiului Ungheni

Cutremur de pământ la Ungheni. Iar angajații Primăriei Ungheni au fost antrenați într-un exercițiu de protecție civilă de lichidare a consecințelor cutremurului.

Evenimentul, organizat sub denumirea „Acțiunile comisiei pentru situații excepționale și forțele protecției civile ale Primăriei la organizarea lichidării consecințelor cutremurului de pământ,” a implicat multiple echipe din cadrul primăriei, inclusiv a sanitarilor, salvatorilor și victime ale cutremurului.

Echipelor de la Primărie li s-au alăturat și serviciile specializate: pompierii, poliția, SMURD, pentru a face față diverselor situații de urgență. Conform organizatorilor, scopul acestui exercițiu a fost de a evalua pregătirea echipelor civile în cazul apariției unor situații excepționale.

„Conform planului de pregătire la protecția civilă a fost planificat antrenamentul formațiunilor civile din cadrul Primăriei municipiului Ungheni. În acest sens, scopul a fost de a urmări gradul lor de pregătire în cazul apariției unor situații excepționale.”, a afirmat Mihai Strat, șef Serviciu Prevenție a Direcției Situației Excepționale.

În cadrul simulării cutremurului, toate persoanele din clădire au fost evacuate, cu excepția a trei persoane, una fiind blocată la etajul 3, unde a fost nevoie de intervenția cu autoturnul, iar celelalte două persoane au fost evacuate de către echipa de evacuare a primăriei. În același timp, a izbucnit și un incendiu. Echipa de stingere a incendiilor de la primărie a încercat, inițial, să lichideze incendiul, dar a fost necesară intervenția pompierilor din cadrul Direcției Situației Excepționale. În timpul incendiului, au fost depistate alte două persoane blocate în clădirea plină de fum. Echipa de salvatori echipată în costume izolante a reușit să evacueze aceste persoane în siguranță, fiind preluate de serviciul de urgență pre-spitalicească.

Un aspect important al exercițiului a fost formarea rapidă a Statului Major, unde au fost stabiliți timpii de intervenție. „Se poate spune că aproximativ 90% dintre timpii de intervenție au fost respectați, ceea ce indică o coordonare eficientă între echipele implicate.”, a mai adăugat Mihai Strat.

Unul dintre participanții la simulare, Valeriu Mămăligă, voluntar în Garda Populară, a menționat eficacitatea intervenției echipei de salvatori și a apreciat rapiditatea cu care a fost acordat ajutorul într-o situație de urgență. „Conform exercițiului, am rămas blocat la al treilea etaj, iar încăperea era plină cu fum. Pot să spun că, intervenția echipei a fost un rapidă, au reușit să mă scoată de la etaj și să-mi acorde ajutorul necesar. Intervenția celor care m-au salvat a fost la nivel.”, a remarcat bărbatul.

La rându-i, Ghenadie Ciobanu, responsabil de protecția civilă în cadrul Primăriei, a menționat că astfel de aplicații și exerciții sunt esențiale pentru pregătirea comunității în fața situațiilor excepționale: „În cadrul primăriei sunt formate echipe, cărora le revine atribuții conform planului la protecția civilă. Iar astfel de aplicații se desfășoară în fiecare an, noi participăm la diverse exerciții în cadrul protecției civile”.

„În concluzie, Mihai Strat a menționat că echipele primăriei Ungheni s-au descurcat, dar „este loc și de mai bine”, vorba dânsului. „Într-adevăr, au fost unele momente în care s-a observat că dotarea echipelor nu au fost suficiente. Desigur, ar trebui să se acorde o atenție mai mare protecției civile, chiar dacă în ultimii ani, a fost lăsată în umbră. În primul rând, trebuie dotate echipele sanitare, echipa de intervenție, echipa de stingere a incendiilor. Pe lângă dotare, ar trebui să fie pregătit personalul continuu, mai ales că situațiile excepționale pot apărea în orice moment.”, a conchis dânsul.

De menționat că Direcția Situații Excepționale organizează, periodic exerciții practice la protecția civilă pentru a urmări gradul de pregătire a echipelor din cadrul instituțiilor.

Un reportaj foto puteți vedea pe pagina de Facebook – Expresul.

 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *