Arderea funzelor este periculoasă nu doar pentru mediu, dar și pentru sănătate

În fiecare toamnă, o practică nesănătoasă și, pentru unii, aparent inofensivă se răspândește în multe localități din țară: arderea frunzelor căzute și a resturilor vegetale. Cu toate că acest obicei pare a fi o soluție simplă pentru a scăpa de deșeuri și pentru a curăța curțile, el ascunde un pericol semnificativ atât pentru mediul înconjurător, cât și pentru sănătatea umană, scrie asociaţia obştească EcoContact.

Impactul asupra mediului și a sănătății

Arderea frunzelor și a deșeurilor menajere eliberează dioxid de carbon (CO2) și alte gaze cu efect de seră în atmosferă. Acest lucru contribuie la încălzirea globală și la schimbările climatice. Mai mult decât atât, arderea materialelor organice și plastice poate elibera substanțe chimice nocive în aer, inclusiv dioxid de sulf, particule fine și compuși organici volatili. Acești poluanți pot afecta calitatea aerului și pot cauza probleme grave de sănătate, precum iritații ale ochilor, probleme respiratorii și afecțiuni ale sistemului cardiovascular. Persoanele cele mai vulnerabile la aceste efecte nocive sunt copiii, bătrânii și cei care suferă de boli respiratorii.

O altă daună majoră cauzată de arderea frunzelor reprezintă distrugerea habitatelor pentru insecte, nevertebrate și alte organisme mici care joacă un rol esențial în ecosistemele locale. În plus, arderea poate duce la pierderea habitatelor pentru animalele sălbatice și poate contribui la declinul biodiversității, în cazul incendiilor pe teren deschis.

Amenzi usturătoare pentru ardere – o încălcare a legislației ecologice

Arderea este o încălcare a legislației ecologice şi se sancționează conform Codului contravențional al Republicii Moldova care prevede amendă în mărime de la 10 000 lei până la 15 000 lei, pentru persoane fizice şi amendă de la 30 000 lei până la 40 000 lei pentru persoane juridice.

Alternative Sustenabile

În loc să recurgem la arderile de toamnă și la eliminarea deșeurilor menajere prin ardere, există alternative mai sustenabile:

  • frunzele căzute reprezintă o sursă bogată de îngrășăminte naturale pentru grădină, dacă acestea sunt compostate.
  • colectarea selectivă și reciclarea deșeurilor menajere poate reduce semnificativ impactul asupra mediului și poate contribui la conservarea resurselor.

Arderea frunzelor toamna și a deșeurilor menajere poate părea o soluție comodă, dar consecințele asupra mediului și sănătății umane sunt grave. Într-o lume în care protejarea mediului înconjurător și a sănătății umane devine tot mai importantă, schimbarea obiceiurilor noastre cotidiene poate avea un impact semnificativ și pozitiv asupra viitorului nostru și al generațiilor următoare.

Expresul.md


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *