6 octombrie – data limită de înlocuire a candidaților pe lista electorală

Până pe 6 octombrie curent, concurenții electorali pot solicita înlocuirea unui candidat din lista înregistrată pentru alegerile locale generale, transmite moldpres.md.

Potrivit Comisiei Electorale Centrale, până la începerea campaniei electorale, adică cu cel târziu 30 de zile înainte de ziua alegerilor, partidele politice și blocurile electorale au dreptul să solicite înlocuirea unui candidat din lista înregistrată prin retragerea acestuia și desemnarea unui alt candidat. La fel, poate fi completată și lista de candidați. Aceasta va conține minimum 1/2 din numărul mandatelor prevăzute pentru circumscripția electorală respectivă și maximum șapte candidați supleanți.

Decizia privind modificarea listei de candidați se adoptă de către partidul politic sau blocul electoral. În acest sens, partidul politic sau blocul electoral prezintă consiliului electoral, care l-a înregistrat în calitate de concurent electoral, hotărârea/decizia privind modificarea listei de candidați confirmată prin procesul-verbal sau, după caz, prin extras din procesul-verbal al ședinței organului central sau teritorial al partidului politic sau al blocului electoral.

Consiliul electoral de circumscripție, în cel mult trei zile de la data depunerii cererii, adoptă hotărârea privind modificarea listei de candidați a concurentului electoral solicitant sau, după caz, eliberează legitimațiile.

Totodată, în timpul modificărilor în lista de candidați, se va ține cont de respectarea cotei de gen de 40% pentru ambele sexe, iar poziționarea în liste a candidaților se va face conform formulei: minim patru candidați la fiecare 10 locuri.

Alegerile locale generale vor avea loc pe 5 noiembrie curent.

Expresul.md


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *