Primul punct de subtraversare a râului Prut cu apă potabilă de la Măcărești a fost inaugurat oficial

La Măcărești, au fost inaugurat primul punct de subtraversare a râului Prut cu apă potabilă. Este vorba de tronsonul unui apeduct, care traversează Prutul pe sub albia râului. Prin acest apeduct, România va furniza apă potabilă consumatorilor din Republica Moldova, se arată într-un comunicat al Ministerul Mediului al Republicii Moldova.

„Cooperarea cu colegii din România are ca scop furnizarea cetățenilor Republicii Moldova a unor servicii mult mai calitative. Proiectul de la Măcărești este un start bun. Ministerului Mediului al Republicii Moldova este recunoscător Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor din România și este deschis proiectelor bilaterale”, a menționat, Iordanca-Rodica Iordanov, ministra mediului al Republicii Moldova.

Mircea Fechet, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor al României, prezent și dânsul la eveneminet a menționat că proiectul de la Măcărești este un bun exemplu de colaborare între cele două țări surori, „în care nu doar declarăm că suntem frați, cât de mult ne apreciem reciproc, că vorbim aceeași limbă, dar sper cât mai repede să putem să bem aceeași apă – pe care am gustat-o”,

Apa care va fi furnizată consumatorilor din Măcărești vine din râurile Siret, Moldova și Prut. Ea se acumulează în lacul de tratare Iași, unde pe parcursul a două luni are loc un proces de sedimentare, iar după tratarea corespunzătoare a apei, aceasta este furnizată consumatorilor.

În continuarea proiectului Agenția de Dezvoltare Regională Centru, sub egida Ministerului Infrastructurii de Dezvoltare Regională, implementează un proiect regional ce presupune lucrări de construcție a apeductului magistral de interconexiune între râul Prut și satul Măcărești, care va furniza apă potabilă în 13 localități din raioanele Nisporeni și Ungheni. Acest proiect regional are ca scop îmbunătățirea calității vieții populației rurale prin asigurarea accesului la apă potabilă.

Până în prezent, în cadrul proiectului regional finanțat din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională și Locală a fost construită magistrala pe o lungime de 29,6 km din totalul de 29,8 km planificați, pornind de la punctul de traversare Măcărești, Ungheni și ajungând până la Brătuleni, Nisporeni.

În total, proiecte de infrastructură privind furnizarea de apă potabilă din România, consumatorilor din Republica Moldova, sunt implementate în cinci raioane: Glodeni, Fălești, Ungheni, Nisporeni și Hîncești.

Evenimentul a fost organizat de compania Apavital S.A. – operator regional al serviciilor de apă și de canalizare din județul Iași, care implementează proiectele de conexiune a infrastructurii furnizorilor de apă potabilă din România (județul Iași) și Republica Moldova (raionul Ungheni), cu atragerea de fonduri europene.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *