Anul acesta nu vor exista limite la procurarea lemnelor

Imagine simbol: tlnews.ro

Procesul de cumpărare a lemnului de foc a revenit la formula obișnuită –  restricțiile de anul trecut care limitau achiziționarea la maxim 5 metri steri au fost eliminate. Mai mult, acum îl putem găsi nu doar la ocoalele silvice, dar și la agenți economici, scrie ecopresa.md. 

Ministra Mediului, Iordanca-Rodica Iordanov, a declarat că tăierile în păduri vor avea loc în limitele cotelor planificate pentru anul curent, aprobate de Agenția „Moldsilva”, iar mai mult decât cele planificate nu va accepta spre tăiere.    

Privind impunerea unor limite de procurare a lemnului de foc, „această opțiune deocamdată nu este examinată – depinde de evoluția lucrurilor pe parcursul sezonului”, spune ministra.

Lemne mai scumpe?

Anul acesta, prețurile pentru lemnul de foc sunt mai mari și urmează să mai crească.

Atât ministra Mediului, Iordanca-Rodica Iordanov, cât și directorul Agenției „Moldsilva”, Valeriu Caisîn, au explicat că, în viitorul apropiat, lemnul de foc se va scumpi din cauza prețurilor mai mari la carburanți și lubrifianți. Deocamdată, întreprinderile silvice vând lemne la prețuri stabilite în aprilie 2023.

Ministra a dat asigurări însă că familiile aflate în dificultate, cu venituri modeste, vor beneficia de compensații din partea statului, ca să poată cumpăra lemne de foc. Deocamdată, nu s-a stabilit care va fi valoarea compensației în sezonul rece care se apropie. În sezonul rece anterior, compensația pentru lemne de foc a constituit 700 de lei pentru o familie.

 Cât costă lemnele la întreprinderile silvice?

Prețurile pentru masa lemnoasă variază acum între 370 – 1 250 de lei, față de 350 – 875  de lei în anul trecut. Potrivit Direcției buget, finanțe și evidență contabilă a Agenției „Moldsilva”, speciile tari de lemn de foc se vând la momentul actual la prețuri cuprinse între 750 – 1 250 de lei pentru un metru ster, franco-parchet. Speciile moi de lemne sunt mai ieftine – la un preț de 370 – 750 de lei pentru un metru ster, franco-parchet.

Imagine: ecopresa.md

Atenție la escroci!

O altă problemă legată de cumpărarea lemnelor de la intermediari sunt escrocheriile. Anul acesta au fost înregistrate cel puțin două cazuri în care oamenii au achitat pentru lemn, însă acesta nu a fost livrat. Este vorba despre o schemă aplicată de doi deținuți din penitenciarul de la Leova, dar și de unul din penitenciarul din Brănești – aceștia au „vândut” lemne în valoare de peste 140 000 de lei.

Unde putem sesiza nereguli?

Lemnul va putea fi livrat doar pe parcursul zilei. Orice transportare pe timp de noapte este ilegală și trebuie sesizată.

Oricine dispune de informații despre nereguli în procesul de vânzare, tăieri ilicite sau trafic de lemne este îndemnat să facă o sesizare la Poliție (112). De asemenea, puteți apela la Linia Verde a Inspectoratului pentru Protecția Mediului (022 22 69 51), la Linia Națională Anticorupție (24/24) a Centrului Național Anticorupție (080055555) sau la Linia Anticorupție „Moldsilva” (08:00 – 17:00, luni-vineri), la numărul de telefon: 022 211-311.

Potrivit datelor oficiale, consumatorii folosesc anual, în sezonul rece, aproximativ 1 milion de metri steri de masă lemnoasă. În Republica Moldova, la încălzirea locuințelor, cel mai des se utilizează lemnul de foc – 72%, după care urmează cărbunele – 31%, și gazul – 26%. Peste 80% din lemn este furnizat de cele 24 de întreprinderi silvice regionale din gestiunea Agenției „Moldsilva”. Într-o cantitate mai mică îl găsim la primăriile care dețin o parte din terenurile împădurite, dar și la Administrația de Stat a Drumurilor, care deține copacii defrișați pentru securitatea traficului sau în timpul construcției drumurilor.

Expresul.md

 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *