Orice cantitate de alcool, oricât de mică ar fi, poate afecta abilitatea de a conduce. În cât timp iese alcoolul din sânge?

Sursa foto: diez.md

Alcoolul reprezintă una dintre cele mai importante probleme social-economice și de sănătate publică. Efectele consumului de alcool implică mai multe riscuri asupra sănătăţii cu consecințe grave medicale și sociale, printre care se numără și producerea accidentelor rutiere soldate cu traumatisme și decese, scrie prosanatate.md.

Republica Moldova, de asemenea, se confruntă cu problema legată de siguranţa rutieră.

Orice cantitate de alcool, oricât de mică ar fi, poate afecta abilitatea de a conduce, deoarece cauzează:

  • probleme de vedere (alcoolul reduce activitatea vizuală până la 32%);
  • timp de reacţie redus (încetineşte timpul de reacţie cu 15-25%);
  • concentraţie şi vigilenţă redusă;
  • mai multă relaxare şi moleşeală, ce mărește probabilitatea ca şoferul să adoarmă la volan;
  • dificultatea înţelegerii informaţiei senzoriale;
  • dificultatea de a îndeplini mai multe sarcini în același timp (cum ar fi mersul pe banda de circulaţie în direcţia corectă, în acelaşi timp concentrându-se la trafic);
  • imposibilitatea de a urma regulile de circulaţie;
  • scăderea capacității de gândire limpede și subestimarea pericolelor.

Totodată, trebuie menționat că și mahmureala de a doua zi poate afecta abilitățile de conducere ale autovehiculului şi ar putea cauza nerespectarea regulilor de circulație rutieră cu producerea de accidente. Cu cât e mai mare consumul de alcool, cu atât rata accidentelor rutiere este mai înaltă.

Există conducători auto care au idei false despre efectele alcoolului asupra organismului. Iată de ce în continuare vă prezentăm cele mai frecvente mituri despre consumul de alcool și conducerea vehiculelor:

Mitul 1. Mirosirea soluţiei de amoniac, consumul de cafea sau ceai concentrat, duşul rece ori somnul de scurtă durată, contribuie la eliminarea rapidă a alcoolului şi revenirea la normal a organismului.

Adevăr: Influenţa alcoolului asupra organismului rămâne aceiași, deci, procedeele menţionate mai sus nu contribuie la revenirea organismului. Doar la modul subiectiv persoana are senzaţii de revenire „la normal”. Astfel, revenirea are loc doar după eliminarea deplină a alcoolului din organism, însă pentru aceasta este necesar un timp mai îndelungat.

Mitul 2. Pentru a grăbi procesul de dezalcoolizare se poate recurge la consumul unor medicamente, de exemplu pastile „antipoliţai”.

Adevăr: Tabletele „antipoliţai” au un efect deodorant, de scurtă durată, 5-10 min, care poate fi uşor eliminat prin procedura de clătire a cavităţii bucale, respectiv nu sunt eficiente.

Mitul 3. Starea de ebrietate poate apărea în urma consumului de chefir.

Adevăr: Experți susțin că pentru ca în organism să ajungă 50 g de alcool, persoana trebuie să bea câteva sute de litri de chefir, ceea ce este practic imposibil.

Sfaturi pentru petrecăreţi:

  1. Dacă ieși cu prietenii, desemnați o persoană care va fi șoferul și nu va consuma alcool;
  2. Nu îți lăsa prietenii să conducă sub influența alcoolului;
  3. Dacă ai băut, ia un taxi sau roagă pe cineva să te ducă acasă;
  4. Nu te urca la volan după ce ai băut, deoarece orice cantitate de alcool îți poate afecta capacitatea de a conduce.

În cât timp iese alcoolul din sânge?

Bere (5% alcool): O cană standard de bere (aproximativ 330 ml) poate dura între 1-2 ore pentru a fi eliminată complet din sânge.

Vin (12% alcool): Un pahar standard de vin (aproximativ 150 ml) poate dura între 2-3 ore pentru a fi eliminat complet.

Băuturi spirtoase (40% alcool): O doză standard (aproximativ 40 ml) poate dura 3-4 ore pentru a fi eliminată complet din sânge.

Este important de menționat că aceste estimări pot varia în funcție de factorii individuali, precum metabolismul, greutatea, vârsta și starea generală de sănătate.

 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *