Opinii / Natalia Junghietu: Inteligența artificială sau inteligența umană. Pentru ce optăm?

Natalia Junghietu

În ultimul timp, inteligența artificială a devenit un subiect foarte popular. Această inteligență artificială este atât de inteligentă, încât te tot tentează să o folosești, pentru că te salvează ori de câte ori ai nevoie. Ea îți îndeplinește anumite sarcini automat.

Spre exemplu, pe noi, jurnaliștii, ne-ar putea ajuta foarte mult la scrierea articolelor. Deci, dacă vrei să scrii un editorial, în mod real îți trebuie cel puțin o oră ca să-l scrii. Până gândești tema, până îți aduni gândurile, până le așterni pe foaie poate să-ți ia chiar și mai mult de o oră. Tare rar se întâmplă ca muza să vină exact în momentul în care ai nevoie să-ți așterni pe hârtie gândurile.

Dar inteligența artificială ce face? Într-un minut îți generează răspunsul la întrebarea/problema pe care i-ai dat-o și la fel, un alt minut îți ia ca să-i scrii ce vrei de fapt de la el. Deci, foarte ușor, foarte rapid și… foarte inteligent. În așa cazuri, stai și te gândești, cum să nu te folosești de această „minunată creație”, făcută tot pentru noi, oamenii, care suntem super – mega ocupați. De ce să pierzi, în medie, două ore scriind acel articol, dacă se poate de scris în cinci minute?

Am observat că unii jurnaliști de pe la noi au început să folosească inteligența artificială în scrierea articolelor. Se observă de la o poștă, vorba moldoveanului.

Am făcut și un experiment. Am luat o postare de pe rețelele sociale despre un eveniment, i-am dat chat-ului sarcina să ne genereze o știre. Ce credeți că a făcut el? Ne-a dat o știre de nota 10, în doar 3 minute!

Am luat acea știre și am comparat-o cu știrea despre evenimentul respectiv, publicată deja în mass-media. Și aici surpriză: știrea pe care ne-a generat-o nouă, a generat-o și jurnalistului cu pricina, care nu a fost prezent la eveniment. Aceeași știre! Da, inteligența artificială și-a făcut lucrul. La maximum. Dar cum rămâne cu inteligența umană? La ce o mai folosim? Sau poate nu o mai folosim deloc? Dacă are cine lucra în locul nostru, de ce să ne mai stresăm? De ce să mai pierdem timpul să mergem la evenimentul care ne ia jumătate de zi? De ce să ne chinuim să descifrăm înregistrările făcute? De ce să mai pierdem timpul să „împachetăm” știrea, dacă tot inteligența artificială poate face acest lucru în locul nostru? Noi pierdem o zi întreagă, pe când inteligența artificială generează conținut în doar cinci minute.

Recunosc că și eu o folosesc, foarte rar, doar atunci când am nevoie să îmi ofere anumite idei sau am anumite întrebări la care nu găsesc un răspuns potrivit. Dar, de fiecare dată, răspunsul generat îl aduc la stilul care mă reprezintă. Niciodată nu am folosit-o pentru a scrie articole. De fapt, cred că un jurnalist, un reporter adevărat va încerca de fiecare dată să vină cu ceva al său, nu copiat de undeva.

Și mai cred că inteligența artificială și inteligența umană pot fi folosite doar împreună. Înlocuirea completă a inteligenței umane cu cea artificială nu este bună deloc. E chiar periculoasă.  Inteligența artificială poate fi folosită doar pentru a îmbunătăți abilitățile noastre, nicidecum pentru a le înlocui. Nu știu de ce, dar unii dintre noi uită acest lucru și pun mai presus inteligența artificială. Oare să  nu aibă încredere în forțele proprii, în propria inteligență? Oare nu se gîndesc că astfel se fac de rușine?


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *