Mai multe instituții de învățământ din țară vor fi modernizate

Imagine simbol

Republica Moldova va investi, în următorii ani, 60 de milioane de dolari pentru construirea a trei licee clasice, reabilitarea a 15 școli și 15 grădinițe și dotarea cu echipamente a sute de școli. Totodată, profesorii și managerii școlari vor beneficia de programe moderne de formare continuă, dar și de formări în utilizarea și întreținerea echipamentelor. Acțiunile vor fi implementate în cadrul proiectului „Îmbunătățirea calității educației”, finanțat de către Banca Mondială și alți parteneri externi. Acesta a fost lansat astăzi la Chișinău, transmite moldpres.md.

Ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, a declarat că proiectul va fi implementat pe parcursul următorilor șase ani, până în anul 2029. Pentru construcția de la zero a celor trei licee va fi nevoie de circa 16 mln de dolari și dotări de 1,6 mln de dolari. Noile instituții ar urma să fie edificate, cel mai probabil, în nordul, centrul și sudul țării. Pentru reabilitarea celor 15 școli vor fi investite aproximativ 7,3 milioane de dolari, iar suma necesară pentru reparația a 15 grădinițe constituie două milioane de dolari.

Totodată, circa 120 de școli vor beneficia de granturi în valoare a câte 36 de mii de euro pentru formări, materiale didactice, preluarea de bune practici, pentru sprijinirea metodelor inovative în procesul de predare. Pentru dotarea a 200 de instituții de învățământ cu echipamente necesare în procesul de studii vor fi alocate circa 2,3 milioane de dolari. În proiect vor participa și 200 de grădinițe care vor beneficia de un pachet de sprijin ce va include atât dotări, cât și formări continue pentru cadrele didactice.

Managerul de țară al Băncii Mondiale, Inguna Dobraja, a afirmat că, în ultimii ani, Republica Moldova a depus eforturi semnificative în îmbunătățirea sistemului educațional, însă mai rămân multe lucruri care trebuie recuperate. Oficialul a precizat că proiectul lansat astăzi va aduce beneficii semnificative pentru profesori și elevi, care vor studia în scoli mai bune.

Din totalul celor 60 de milioane de dolari, 40 de mln de dolari au fost acordate sub formă de împrumut de către Banca Mondială, iar alte 20 sunt oferite sub formă de granturi de parteneri externi, inclusiv zece milioane de dolari oferiți de Olanda prin intermediul Global Concessional Financing Facility (GCFF), 4,5 milioane de dolari de la Parteneriatul Global pentru Educație (PGE) și alte cinci milioane de  dolari de la Parteneriatul pentru Educație Timpurie (Early Learning Partnership (ELP).

Expresul.md


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *