În 11 localități din țară a început recensământul de probă, ca o pregătire a recensământului care va avea loc în 2024

Imagine simbol, sursa: trm.md

Începând cu 28 august, în 11 localități din Republica Moldova se desfășoară recensământul de probă al populației și locuințelor. Biroul Național de Statistică (BNS) anunță că, în premieră, recensământul va fi realizat pe tablete, cu aplicarea metodelor moderne de  colectare a datelor.

Recensământul de probă se va desfășura în perioada 28 august – 10 octombrie 2023 și reprezintă o etapă esențială în procesul de pregătire a recensământului național al populației și locuințelor, planificat pentru anul 2024.

Obiectul recenzării îl constituie:

1) Persoanele cu reședință obișnuită în Republica Moldova, inclusiv cele aflate peste hotare pe un termen de până la 12 luni (la muncă, la studii și în alte scopuri);

2) Clădirile de locuit (ocupate sau neocupate) sau cele cu altă destinație dacă există cel puțin o locuință în acestea

3) Locuințele situate în orice clădire, indiferent dacă sunt locuite sau nu la data de referință a recensământului de probă.

La recensământul de probă vor fi adresate întrebări din chestionarele de recensământ (consultate public) ce se referă la caracteristici demografice, sociale, economice ale populației, gospodăriile casnice și locuințele acestora. În total vor fi 3 chestionare: despre persoană, clădire și locuință, și spațiul colectiv de locuit.

Datele oferite la recensământ de către persoanele recenzate vor fi strict confidențiale și protejate conform Legii nr. 231/2022 privind recensământul populației și locuințelor și a Legii nr. 93/2017 cu privire la statistica oficială. Acestea se vor utiliza doar în scopuri statistice pentru elaborarea și diseminarea rezultatelor recensământului, fără a fi posibilă identificarea datelor personale.

Conform Legii nr. 231/2022 privind recensământul populației și locuințelor, art.7 (2) d) participarea la recensământ a persoanelor este obligatorie.

Ultimul recensământ al populației și locuințelor a avut loc în Republica Moldova în anul 2014.

 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *