Alertă la Ungheni şi Cahul. Mii de porci au fost sacrificaţi din cauza virusului Pesta Porcină Africană. Un fermier refuză să aplice protocolul

Imagine simbol. Sursa foto: digi24.ro

Două exploatații profesionale de la Petrești, Ungheni, cu 6200 de porci, și de la Ursoaia, Cahul, cu un efectiv de 79 de capete, plus una neprofesională de la Câșlița Prut, Cahul, de 14 porci, au fost atacate de virusul Pesta Porcină Africană (PPA). Porcii de la fermele profesionale au fost sacrificați și îngropați conform procedurilor pentru a stopa răspândirea virusului la animale. Despre fermierul care activează ilegal situația este necunoscută, deoarece acesta refuză să colaboreze cu ANSA din teritoriu, au comunicat pentru GAZETA, angajații ANSA, Cahul.

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) a difuzat în spațiul public, pe 2 august, un comunicat prin care informa cetățenii despre identificarea a două cazuri de Pesta Porcină Africană (PPA), în raioanele Ungheni și Cahul.

Pe 31 iulie curent, prin testări de laborator, a fost confirmată prezența virusului PPA în probele recoltate de la porcii domestici, în exploatația comercială de porcine, amplasată în extravilanul localității Petrești, raionul Ungheni, și în exploatația non- profesională din extravilanul localității Câșlița Prut, raionul Cahul, anunța ANSA.

Solicitat de GAZETA, șeful subdiviziunii teritoriale ANSA Cahul, Ion Babanuța, ne-a informat că „pe data de 2 august au fost prelevate probele de la porci de la o fermă autorizată din localitatea Ursoaia, Cahul. Până în seară, virusul PPA a fost confirmat. S-a convocat Comisia pentru situații excepționale. S-a luat decizia ca să fie sacrificați toți porcii – 79 de capete și îngropați conform procedurii. Pe 4 august, inspectorii subdiviziunii ANSA au fost la fața locului pentru eradicarea acestui focar. Fermierul respectiv lucrează oficial”.

Potrivit lui Babanuța, PPA de la Ursoaia a apărut din cauza nerespectării măsurilor de biosecuritate, „adică pe lângă fermă fermierul păstrează nutrețul – fânul, paiele, toate la un loc. Sunt câini, guzgani. Este o măsură care este încălcată. Ferma de porci se află la periferia satului Ursoaia, la 500 metri de ultima gospodărie. În prezent, felcerii subdiviziunii ANSA Cahul fac recensământul animalelor în localitatea Ursoaia și, evident, odată cu recensământul, populația este informată și se identifică numărul porcilor existenţi din sat. Ca să știm riscul în cazul răspândirii virusului PPA. Asemenea acțiuni au loc și la Câșlița Prut, Giurgiulești, Slobozia Mare, din raionul Cahul.”

Cu referire la focarul de PPA de la Câșlița Prut, Cahul, Ion Babanuța ne-a comunicat că ferma este non-profesională, acolo sunt vreo 12-14 porci. Am aflat despre virusul care a atacat ferma de la medicul veterinar al Serviciului ANSA Cahul, care a fost chemat de către stăpânul fermei, căruia i-a cerut sfatul cum să procedeze cu virusul care a atacat porcii. Un porc deja murise. Inspectorii au mers la ferma respectivă și au găsit locul unde a fost îngropat primul porc.

„După ce a murit un porc, trebuie de-i sacrificat și de îngropat  și pe ceilalți, în condiții speciale, pentru că toți sunt deja infectați”, ne-a comunicat Babanuță, care programa împreună cu alți inspectori ANSA deplasarea din nou la Câșlița Prut, la miniferma contaminată de virusul PPA pentru a întreprinde măsurile necesare de iradiere a focarului. Din spusele lui Babanuța, fermierul nu răspunde la telefonul inspectorilor ANSA.

L-am telefonat și azi, 7 august,  pe Ion Babanuța, care ne-a spus că „gospodarul de la Câșlița Prut refuză să colaboreze cu inspectorii ANSA Cahul, cărora nu le-a permis intrarea pe teritoriul exploatației non-profesionale. Procedura de mai departe presupune un control și acțiuni împreună cu angajații procuraturii din raion”.

La o fermă din Petrești, 6200 de capete au fost răpuse de virusul PPA

Pe 31 iulie curent, prin testări de laborator a fost confirmată prezența virusului PPA, în probele recoltate de la porcii domestici, în exploatația comercială de porcine – SRL EPC „Conform”, amplasată în extravilanul localității Petrești, raionul Ungheni, la o distanță de 600 de metri de ultima casă din sat, a confirmat pentru GAZETĂ șeful Subdiviziunii teritoriale ANSA Ungheni, Alexandru Gorincioi.

„Focarul nemijlocit este în cadrul exploatației de 6200 de capete. Satul se află în carantină și se fac măsuri de monitorizare și identificare a animalelor. Pe data de 30 iulie au apărut simptomele la animalele de la ferma de porci. La fața locului s-au deplasat specialiștii din cadrul Secției sănătatea și bunăstarea animalelor. Au fost prelevate probe și duse la laboratorul de diagnostic veterinar din mun. Chișinău și la ora 17.00 rezultatele de laborator au demonstrat că porcii sunt infectați cu genomul de Pestă Porcină Africană”, ne-a informat Gorincioi.

Potrivit șefului subdiviziunii ANSA Ungheni, acum la ferma de la Petrești, Ungheni, se fac acțiuni de iradiere a focarului, prin nimicirea tuturor capetelor. În timpul acestui proces se constată și prejudiciul cauzat fermierului. Se monitorizează numărul porcilor, greutatea animalelor, deoarece statul acoperă prejudiciul per kg de carne, care este stabilit după prețul de piață la zi.

În prezent, o echipă din cadrul Secției de sănătatea și bunăstarea animalelor monitorizează situația în localitățile situate pe o distanță de 3 km – Semeni, Blândești, Sculeni.

Potrivit directorului general adjunct pe probleme sanitar-veterinare la Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, Alexandru Manciu, într-un interviu oferit GAZETEI, „o fermă afectată de PPA nu-și poate reactiva funcționalitatea decât după vreo șase luni. Se impun măsuri restrictive imediat după depistarea focarului și, ulterior, revenirea, repopularea și ajungerea la vârsta optimă, pentru a furniza porci vii fie pentru creștere și îngrășare, fie pentru industria procesării cărnii.”

Tot Alexandru Manciu ne-a vorbit despre patologiile acestui virus (PPA) care pot fi observate de oamenii de la țară ce țin în gospodărie câte un porc sau doi.

„Urechile și burta porcului se înroșesc; poate dispărea pofta de mâncare, apare consumul excesiv de apă și poate surveni chiar decesul porcului. Acestea sunt semnele care trebuie să pună în gardă țăranii care țin în proprietate animale. În aceste situații, rugăm populația să anunțe imediat medicul veterinar. Virusul trebuie stopat la timp”, ne-a spus directorul general adjunct pe probleme sanitar-veterinare la Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, Alexandru Manciu.

 

Acest articol a fost realizat în cadrul proiectului „Consolidarea Statului de Drept și a Mecanismelor Anticorupție în Republica Moldova”, cofinanțat de Uniunea Europeană și Ministerul Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ) și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ).

 Partener al proiectului în municipiul Chișinău este Instituția Privată Publicația Periodică „Gazeta de Chișinău” care implementează proiectul „Prevenirea corupției în sectorul siguranței alimentare prin informare, formare și responsabilizare”.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *