Agricultorii vor putea exporta, fără restricții, fructe și legume în Uniunea Europeană

Imagine simbol, sursa: sacalatorim.ro

Agricultorii moldoveni vor putea exporta încă un an fără restricții în Uniunea Europeană legume și fructe, care anterior erau supuse cotelor tarifare. Astfel, potrivit regulamentului votat la 11 iulie curent de către Parlamentul European, cele 7 categorii de produse care fac obiectul cotelor tarifare – roșiile, usturoiul, strugurii de masă, merele, cireșele, prunele și sucul de struguri sunt complet liberalizate. „Uniunea Europeană este deschisă pentru produsele agricole moldovenești, iar piața europeană este una previzibilă, spre deosebire de alte piețe, a declarat ambasadorul Janis Mažeiks, transmite realitatea.md cu referire la Radio Chișinău.

„Noi vedem problemele cu care se confruntă agricultura din Republica Moldova și analizăm cum putem ajuta Moldova în acest sens. O parte din lucruri pot fi făcute pe termen scurt, altele ar necesita mai mult timp pentru planificare, deoarece e vorba și de aspecte financiare. Sunt sigur că producătorii din Republica Moldova vor aprecia în anii care urmează anularea puținelor cote rămase pentru Republica Moldova. Deci, nu mai există limite numerice pentru exporturile din Republica Moldova, pentru produsele agricole. Anul trecut multe dintre aceste cote au fost dublate, triplate”, a menționat oficialul Uniunii Europene.

Potrivit datelor Delegației UE în Republica Moldova, exporturile de mărfuri moldovenești către Uniunea Europeană au crescut în 2022 cu 32,3%, comparativ cu 2021. Cifra lor a depășit 2,5 miliarde de dolari, iar numărul de companii care exportă către UE a ajuns la 2044.

Menționăm că, la 18 iulie 2022, Consiliul Uniunii Europene a adoptat decizia de suspendare a taxelor de import și de ridicare a cotelor la șapte categorii de produse care fac obiectul cotelor tarifare, fiind vorba de tomate, usturoi, struguri de masă, mere, cireșe, prune și suc de struguri. Totodată, la 27 iunie curent, țara noastră a semnat un Acord de Liber schimb cu Asociația Europeană de Liber Schimb (EFTA) ce întrunește țări precum Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția.

De asemenea, amintim că pe 1 august 2023, în urma unei vizite oficiale a ministrului agriculturii Vladimir Bolea în India, s-a ajuns la un compromis ca în viitorul apropiat să fie semnat un Memorandum de Cooperare care prevede exportul de uleiuri vegetale în India și importul pesticidelor de acolo în țara noastră.

Expresul.md


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *