În Republica Moldova va fi creată o agenție de prevenire a violenței împotriva femeilor și violenței domestice

Imagine simbol: gardianul.md

În Republica Moldova va fi creată Agenția Națională pentru Prevenirea și Combaterea Violenței împotriva Femeilor și Violenței Domestice. Conceptul fondării acestei instituții a fost prezentat marți, 18 iulie, în cadrul unei ședințe de consultări publice, organizate de Comisia politică externă și integrare europeană, scrie ziuadeazi.md

Consultările publice au fost organizate în contextul implementării Convenției de la Istanbul, ratificată în anul 2021 de Parlament.

„Prin această ratificare, țara noastră s-a angajat deplin să declare ferm și tare toleranță zero tuturor formelor de violență – domestică, împotriva femeilor, împotriva fetelor. Am identificat câteva angajamente clare pe care ni le propunem pentru perioada imediat următoare, unul dintre ele fiind crearea Agenției Naționale pentru Prevenirea și Combaterea Violenței împotriva Femeilor și Violenței Domestice. Noi înțelegem că provocarea cea mai mare este de a ne coordona eforturile mult mai bine, pentru că intențiile tuturor sunt bune, voință este mare și puternică, acum este important să ne organizăm cât mai bine”, a punctat președinta Comisiei politică externă și integrare europeană, Doina Gherman.

Agenția Națională pentru Prevenirea și Combaterea Violenței împotriva Femeilor și Violenței Domestice va funcționa ca o structură administrativă centrală și autonomă, subordonată premierului Republicii Moldova. Agenția va include atât aparatul central, cât și subdiviziunile teritoriale, se arată într-un comunicat emis de Parlament.

Potrivit conceptului, Agenția va fi responsabilă de coordonarea procesului de implementare a programelor naționale, va oferi asistență Guvernului în implementarea politicilor de prevenire și combatere a acestor fenomene, precum și va monitoriza și va evalua politicile publice din domeniu.

De asemenea, în fiecare an, Agenția va prezenta Guvernului un raport despre situația și progresele înregistrate în procesul de prevenire și combatere a violenței împotriva femeilor.

După definitivarea conceptului, va fi înregistrat un proiect de lege privind crearea Agenției Naționale pentru Prevenirea și Combaterea Violenței împotriva Femeilor și Violenței Domestice, care va fi examinat în plenul Parlamentului.

Expresul.md


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *