Foto/ Lucrările de modernizare la Vama Sculeni sunt în toi. Președinta Republicii Moldova, alături de alți înalți oficiali, au efectuat o vizită de monitorizare

Imagine: Expresul

Postul vamal Sculeni trece printr-un amplu proces de modernizare. Deja a fost încheiată prima etapă de modernizare a punctului vamal. În rezultat, au fost renovate șapte piste noi de control pe sensul de ieșire din țară.

Astfel că, începând cu 20 iulie 2023, automobilele și autocarele de pasageri vor beneficia nu doar de o infrastructură modernă, ci și de condiții de așteptare și de control – europene. Toate acestea au fost posibile grație investițiilor Uniunii Europene.

Până la sfârșitul anului, vor fi încheiate și lucrările pe sensul de intrare, iar postul vamal va fi pe deplin modernizat.

Maia Sandu, președinta Republicii Moldova, alături de alți oficiali, au întreprins pe 20 iulie, o vizită la postul vamal Sculeni, pentru a verifica etapele lucrărilor. „O țară cu aspirații europene înseamnă și posturi vamale europene, unde cetățenii sunt tratați cu respect, iar angajații Serviciului Vamal și ai poliției de frontieră au condiții bune de muncă”, a precizat dânsa, după care a adăugat: „Solicitarea noastră repetată este ca toți angajații din acest punct vamal și din toate punctele vamale să aibă toleranță zero față de acte de corupție sau tratamente preferențiale”.

Ghidați de către Igor Talmazan, directorul Serviciului Vamal, oficialii au fost și pe șantierul de construcție pe sensul de intrare în Republica Moldova, pentru a urmări situația actuală a lucrărilor realizate, cât și a celor ce urmează a fi efectuate.

Dimineața, fluxul de ieșire din Republica Moldova este mai mare, iar seara – la intrare în țară. Implicit, noi putem să redirecționăm traficul pe alte piste și astfel să lărgim aria de acoperire. După definitivarea construcției vor fi șapte piste pe o direcție, șapte piste pe alta. La moment avem șapte piste, inclusiv una de ocolire”, a subliniat Igor Talmazan, șeful Serviciului Vamal.

Reconstrucția postului vamal Sculeni are loc în cadrul proiectului „Reabilitarea și modernizarea birourilor vamale de frontieră de pe granița România-Moldova, respectiv birourile vamale Albița-Leușeni, Sculeni-Sculeni și Giurgiulești-Giurgiulești”, finanțat de Uniunea Europeană și cofinanțat de Guvernul României și al Republicii Moldova. Bugetul total al proiectului este de 10 milioane euro, dintre care aproape 6,5 milioane sunt din grant.

„Implementarea noului cod vamal va fi încă un pas pentru aderarea la Uniunea Europeană. Un alt aspect important este softaware-ul, de care a menționat directorul Serviciului Vamal. Toate aceste proiecte trebuie să lucreze concomitent. Ultimul, și cel mai important lucru pentru UE, este că proiectul oferă beneficii pentru moldoveni, dar și pentru transportul mărfurilor din Ucraina”, a declarat și Janis Mazeiks, ambasadorul Uniunii Europene.

Transformările ce au avut loc la postul vamal Sculeni îi mulțumește pe șoferi, care spun că infrastructura modernă corespunde standardelor europene. „Mă bucur că a fost renovat acest punct de trecere Sculeni. Am mai traversat în țări europene astfel de puncte vamale, iar trecerea peste frontieră se efectua în timpi rapizi. Acest lucru ni-l dorim și aici”, spune un șofer.

Amintim că, pe sensul de ieșire din țară au fost construite pavilioane și copertine, șapte piste noi de control vamal, a fost betonată toată porțiunea de drum, a fost construită o platformă de scanare și peretele de protecție pentru scanerul mobil. La fel, au fost executate lucrări pe sensul de intrare în țară, precum terasament, toate elementele metalice necesare pentru pavilioane și copertine au fost prefabricate, a fost construită boxa de examinare aprofundată și peretele de protecție pentru scanerul mobil.

Tatiana Tesliuc

 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *