Satul Valea Mare ar putea avea propria sa monografie

Valea Mare ar putea avea, în viitorul apropiat, o monografie a sa. Cel puțin asta își dorește să realizeze Larisa Antoci, bibliotecară la biblioteca teritorială „Eugenia Moisa” din Valea Mare.

Ideea de a scrie o monografie a satului Valea Mare a început să o frământe pe Larisa Antoci încă cu 7 ani în urmă. „Consider că ar fi binevenit ca locuitorii din Valea Mare să cunoască anumite detalii despre localitatea lor, mai ales că nu a mai fost realizată una anterior”, spune ea.

Ceea ce își dorește de fapt este să publice în paginile monografii fotografii, date și informații cu privire la locuri, oameni care au contribuit la dezvoltarea comunității, dar și instituțiile care au fost, dar și cele existente din localitate. „Îmi doresc foarte mult să găsesc, din arhivă, prima hartă a satului, dar și suprafața pe care se întindea satul la început, numărul gospodăriilor, dar și istoriile persoanelor de la cârma instituțiilor din localitate, oameni care au avut un impact deosebit la prosperarea satului, cum ar fi medici, învățători, directori, primari… Mi-aș dori ca unor băștinași să le reînviu amintirea în monografie, pentru că avem cu cine ne mândri”, explică bibliotecara.

Dat fiind faptul că volumul de muncă pe care și l-a propus să îl realizeze este unul destul de mare, mizează pe ajutorul copiilor ce vin la bibliotecă. „Împreună cu utilizatorii bibliotecii vom forma echipe și vom merge să adunăm informații de pe la oamenii în etate”, a concretizat ea.

Pentru început, bibliotecara și-a propus ca să culeagă anumite date, informații de pe la localnicii mai în vârstă, a reușit să înregistreze și câteva interviuri, frânturi din amintirile lor despre cum era satul de odinioară.

Potrivit ei, informațiile disponibile la ora actuală despre localitate sunt prezentate sumar, iar acest lucru îi îngreunează bibliotecarei cercetarea. „Nu există informații mai deloc despre localitate”, accentuează Larisa Antoci, după care adaugă „De multe ori, copiilor le trebuie istoria satului și nu au de unde să se informeze. Mi-aș dori ca această monografie să fie prezentă pe rafturile bibliotecii. Am venit cu această propunere și către Primărie, și mi-au dat asigurări că dacă voi aduna informațiile, ei mă vor ajută să tipăresc monografia”.

Momentan, este implicată în diverse proiecte și acest lucru o împiedică să desfășoare cercetările. Însă, și-a trasat un obiectiv și spune ea că începând cu luna august va dedica mult mai mult timp pentru a culege informațiile necesare și a închega monografia până la sfârșitul acestui an.

 Tatiana Tesliuc

 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *