Interviu cu Marius Gaibu, unicul absolvent din Ungheni care a obținut 10 pe linie la examenele de bacalaureat

Marius Gaibu, absolvent a Liceului Teoretic „Vasile Alecsandri” din Ungheni, este unicul din raionul Ungheni care a obținut o performanță de invidiat: a obținut 10 pe linie la examanele de bacalaureat.
I-am solicitat acestuia un interviu, pentru a ne vorbi despre reușita lui, dar și am solicitat niște sfaturi de la el pentru viitorii absolvenți.

– Zece pe linie la BAC – ce înseamnă aceste rezultate pentru tine?

10 pe linie la examenele de BAC este pentru mine o adevărată realizare personală, o întruchipare a efortului și muncii depuse pe parcursul ultimilor ani, care m-au convins încă o dată că imposibilul poate deveni posibil.

– Te așteptai la un așa fel de rezultat?

Cu toate că în urma fiecărui examen de BAC știam că m-am descurcat bine, nu m-am așteptat să iau nota 10 la toate probele, în special la limba și literatura română, ceea ce m-a lăsat plăcut surprins. Spre deosebire de materiile reale, matematica și informatica, la care intuiam din start care îmi vor fi rezultatele, la limba română nu știam la ce să mă aștept, fiind o materie subiectivă care depinde mult de cel care verifică testul.

– Cum ți s-au părut examenele?

În general, examene au fost exact cum m-am așteptat, nici prea ușoare, nici foarte complicate. Toți suntem influențați de impresia că BAC-ul este atât de complicat, încât începem să ne stresăm și să nu gândim limpede. Totuși sunt sigur că, după BAC, majoritatea dintre absolvenți își dau seama că în realitate nu a fost atât de rău cum părea a fi.

– Ai avut emoții la examene? Cum le-ai depășit?

Emoțiile au apărut pe măsură ce se apropiau examenele. Mi-am dat seama că emoțiile pot fi ușor suprimate dacă îmi ocup gândurile cu altceva, tehnică care am folosit-o și în timpul examenului. Când suntem ocupați cu ceva, indiferent dacă rezolvăm un exercițiu, privim un film sau avem o discuție, atâta timp cât atenția noastră nu este concentrată pe emoții, ele nu mai apar. La examen încercam să fiu cat mai focalizat pe test, evitam să verific timpul de multe ori, deoarece cum luam ochii de pe foaie începeam să fiu copleșit de stres și emoții că nu voi reuși.

– Ai putea descrie câteva momente de la fiecare examen in parte, dar și despre cele de la care ai fost eliberat (dacă ai fost eliberat).

La examenul la limba franceză am luat 10 din oficiu, deoarece am obținut diploma DALF C1 în toamna anului trecut. A fost o experiență unică care a necesitat o perioadă de puternică pregătire și mi-a deschis diferite oportunități. La celelalte examene de bacalaureat mă preocupa gândul să nu greșesc la lucrurile simple. Examenul la informatică a fost ca „cireașa de pe tort”, cea mai plăcută probă la care am participat. Stresul deja mă părăsise la acest examen, eram gata pentru orice, nici un item nu a fost în stare să mă surprindă.

– Când au început pregătirile pentru examenele de BAC?

Pregătirile pentru BAC au început din clasa a X-a, fiecare lecție a reprezentat o parte din materialul necesar, pe care cu câteva luni înainte de examene am început să-l revizuiesc și să structurez toate informațiile pe care deja le aveam la îndemână. Caietele de teste pentru examen au reprezentat un suport important, oferindu-mi repere teoretice și exemple de itemi rezolvați pe care le-am folosit ca modele.

– Cum ai reușit să-ți organizezi timpul eficient pentru a te pregăti pentru examenele de bacalaureat?

Având deja o bază teoretică la disciplinele de BAC, tot de ce mai aveam nevoie era deja partea practică, antrenarea cunoștințelor și îmbunătățirea lor pentru cel mai bun rezultat posibil. M-am pregătit sistematic, câte puțin în fiecare zi pe parcursul a 2 luni înainte de examen, rezolvam un anumit tip de exercițiu până îl asimilam, ceea ce mi-a permis să învăț mai mult într-o perioadă mai scurtă de timp.

– Care a fost cel mai mare obstacol cu care te-ai confruntat în timpul pregătirii pentru examenele de bacalaureat și cum l-ai depășit, dar și în timpul examenelor?

Cel mai mare obstacol a fost stresul, care îmi afecta planurile atât înainte, cât și în timpul examenelor. Totuși cu puțin antrenament, am reușit să îl înlătur ca să nu îmi afecteze semnificativ performanțele în timpul probelor.

– Cum crezi că această experiență îți va influența viitorul?

Media de la examenul de bacalaureat reprezintă un factor semnificativ care poate influența puternic șansele mele de a fi acceptat la o anumită universitate. Totodată această experiență va rămâne mereu ca o dovadă a abilităților mele și a faptului că și eu pot fi unul dintre cei mai buni.

-Ce planuri ai pentru viitor, ce profesie îți alegi, universitate, țară?

Am în plan să îmi continui studiile la o universitate în România, ținta mea fiind Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, care m-a cucerit prin programul de studiu divers ce mi-ar permite să îmi dezvolt pasiunea pentru calculatoare și tehnologia informației într-unul dintre cele mai mari centre IT&C din Europa. Ca profesie încă nu sunt decis, acest domeniu având un amalgam de posibilități care par la fel de promițătoare pentru mine, începând de la programator, securitate cibernetică, și ajungând până la administrator de baze de date/networking și inginer de soft.

– Dacă alegi să mergi peste hotare la studii, peste ani, după absolvirea facultății ai vrea să te întorci acasă să profesezi?

Asta este cu siguranță o opțiune în cazul în care găsesc o oportunitate, însă mai întâi aș vrea să învăț și să descopăr secretele acestei industrii la ea acasă.

– Ce sfaturi le-ai da viitorilor absolvenți care doresc să obțină rezultate similare?

Vreau să încurajez viitorii absolvenți:

  • să se pregătească sistematic în cadrul lecțiilor
  • să ia ce este mai bun de la profesorii lor
  • să-și organizeze timpul eficient,
  • să fie optimiști și încrezuți în forțele proprii,
  • să se mobilizeze și să nu lase emoțiile și frica să îi stăpânească
  • să se relaxeze și să se odihnească suficient

📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *