Foto/ Fermierii intenționează să protesteze până nu le vor fi auzite revendicările

Foto: Expresul

În jur de 70 de unități de tehnică agricolă au staționat, pe 8 iunie, pe marginea drumului, în preajma trecerii de frontieră de la Sculeni, în semn de protest față de situația creată pe piața cerealelor din țară.

Notă: Agricultorii au cerut de la autorități măsuri de susținere pentru sectorul agricol, inclusiv prin alocarea unor compensații și achitarea tuturor datoriilor la subvențiile pentru anul 2022.

Reprezentanții Asociației „Forța fermierilor” au luat decizia de a organiza proteste cu tehnică agricolă după ce discuția cu prim-ministrul, Dorin Recean, „nu s-a soldat cu rezultat palpabil pentru agricultori”, fiind respinsă solicitarea de aprobare a unor măsuri de susținere a fermierilor, care au fost formulate în Declarația din 17 mai 2023.

La acțiunea de protest au participat fermierii din Ungheni și Fălești.

Potrivit lui Alexandru Brînza, reprezentant al Asociației „Forța Fermierilor”, prima zi de protest, pe 7 iunie, s-a desfășurat pașnic, nefiind blocat nici un traseu. A doua zi, pe 8 iunie, s-au unit împreună cu fermierii din Fălești.

Ce spun fermierii:

„Noi nu vom ceda oricum, stăm pe poziții pașnici până când nu vom vedea o reacție, altă soluție nu avem”, spune Dumitru Frasin, un fermier din Florițoaia Veche.

Oleg Hariuc este unul din zecile de mecanizatori care au ieșit la protest alături de angajatori. Dânsul afirmă că de trei luni nu și-a primit salariul, deoarece angajatorul la care lucrează nu a reușit să vândă gâul de anul trecut. „De unde bani, soția lucrează și mai plătește lumina, copiii mai trimit din țări străine, iaca cum. – Cât timp nu v-ați luat salariul? –Iată sunt trei luni, de anul trecut mai am, pe două luni să-mi dea. Dar dacă nu are unde vinde. Cauza e că Ucraina a dus mai ieftin răsărita, grâul tot îl duce în România, ei vând mai ieftin și ai noștri stau, că nu e convenabil prețul.”

„Impozitele nu sunt achitate și în continuare noi nu avem bani nici pentru salarii. Stau cu rapița în depozit și nu are cine să o cumpere. Oamenii care sunt angajați la noi sunt oameni tineri. Au familii în spate și el a ieșit la lucru ca să primească un salariu. Noi atâta comoară avem, persoanele acestea care lucrează în țară, dacă noi le scăpăm din mâini noi nu avem cu cine lucra.”, spune Nina Raracean, fermier din satul Sărata Veche, raionul Fălești.

Fermierii spun că, comercianții oferă un preț de doar 2 lei și 50 de bani pentru un kilogram de grâu, pe când costul producției este de peste 3 lei. În această situație mulți spun că nu mai au pe ce plăti impozitele și salariile la angajați.

„Cu așa prețuri noi vom intra în faliment” spune un alt fermier prezent la protest, adăugând: „Noi nu am ieșit aici să stăm cu mâna întinsă, nouă să ne deie voie să lucrăm la noi în țară, cum se cuvine. Oamenii vorbesc că noi avem tehnică nouă și mai ieșim cu mâna întinsă. Toată tehnica tot în credit a fost luată, nu am luat-o pentru confortul nostru personal, ci pentru a lucra pământul mai calitativ”.

Am întrebat și câțiva trecători ce părere au despre protestul fermierilor. „Sunt de acord cu faptul că fermierii protestează, deoarece muncesc sărmanii… Din păcate, guvernul îi aude, dar nu-i vede, ei muncesc de dimineață până noaptea… O sumedenie de tractoriști s-au adunat, printre care și soțul meu e aici, în rând. Și soțul meu lucrează tractorist, muncește zi și noapte… e foarte greu… Dacă ar avea asigurat necesarul, credeți că ar mai sta aici, în soare… Ei ar fi trebuit să fie pe deal. Credeți că de bine au lăsat lucrul pe deal și au venit aici?”, își spune părerea și Lidia, o locuitoare a satului Sculeni.

„Dar de unde se hrănesc cu toții, dacă nu de la agricultori? Ei investesc, dar venit nu au nimic… Și dacă mai este și anul secetos, nu mai scot nimic de pe pământ. Situația este foarte grea…”, spune o altă locuitoare.

Menționăm că astfel de acțiuni de protest s-au desfășurat în toată țara. Fermierii moldoveni și-au scos tractoarele pe traseele Hâncești-Leova, Orhei – Rezina și Bălți-Orhei, dar și în centrul și sudul țării.

După două zile de proteste în teritoriu, Asociația „Forța fermierilor” a decis să le întrerupă și să dea curs propunerii prim-ministrului Dorin Recean de a reveni la negocieri. Reprezentanții asociației precizează că, dacă la discuții nu vor ajunge la o înțelegere, confirmată în scris, pe 19 iunie, fermierii vor organiza un protest de amploare în capitală, dar și în toată țara.

Tatiana Tesliuc 

Foto: Expresul 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *