Atenție! Consumul de alcool poate provoaca apariția a peste 60 de boli

Sursa foto: diez.md

Consumul de alcool provoacă apariția a peste 60 de boli este concluzia unui studiu recent efectuat de cercetătorii de la Universitatea din Oxford. Totodată acesta ar fi responsabil pentru aproximativ trei milioane de decese anual la nivel global.

Acest studiu extins, care a implicat peste jumătate de milion de participanți, a dezvăluit faptul că jumătate dintre aceste boli nu au fost anterior asociate cu consumul de alcool, cum ar fi cataracta, gută și ulcerul. Cercetătorii au constatat că chiar și un consum moderat de alcool are un impact negativ asupra creierului.

Medicii sunt de părere că zeci de boli (în jur de 60) pot fi favorizate sau declanșate de consumul cronic de alcool. Unele dintre acestea sunt, însă, mai frecvente – iată la ce boli ne expune consumul de alcool în cantități mari și pe perioade lungi de timp.

Boala hepatica – alcoolul este metabolizat, în mare parte, de ficat. De aceea persoanele dependente de alcool au adesea de-a face cu boli hepatice. Organismul metabolizează alcoolul în acetaldehida, care este o substanță toxică, cu potențial cancerigen. În timp, această substanță produce o serie de daune.

În prima fază, consumul abuziv de alcool poate cauza steatoza hepatică alcoolică, caracterizată de acumularea grăsimilor în exces la nivelul ficatului. Această boală este, până într-un punct, reversibilă. Din cauza inflamației pe termen lung însă, această boală poate duce la hepatită alcoolică, care la rândul ei provoacă fibroza hepatică. În timp, fibroza poate evolua în ciroză hepatică, boala ce nu poate fi tratată decât prin transplant de ficat. Multe decese în rândul alcoolicilor sunt cauzate de ciroza hepatică.

Anemie – consumul îndelungat și abuziv de alcool poate determina scăderea numărului de globule roșii din sânge, ceea ce duce la instalarea anemiei.

Boli cardiovasculare – consumul compulsiv de alcool (binge drinking), fie el și ocazional, poate favoriza formarea unui cheag de sânge, care poate provoca un infarct miocardic sau un accident vascular cerebral. Potrivit specialiștilor de la Harvard, consumul compulsiv de alcool dublează riscul de deces în rândul pacienților care au suferit unui infarct miocardic.

Hipertensiunea arterială și angina pectora sunt alte posibile complicații ale alcoolului consumat în exces.

Boli gastrointestinale – alcoolul în exces poate provoca probleme la nivelul sistemului digestiv. Printre acestea se numară gastrita, refluxul gastroesofagian și ulcerul. Alcoolul afectează secrețiile gastrice și poate întârzia digestia.

Pancreatita – consumul de alcool poate inflama pancreasul, determinând instalarea pancreatitei. Pana la 60% din cazurile de pancreatită sunt cauzate de consumul abuziv de alcool.

Malnutriție – alcoolismul poate cauza malnutriție și carențe nutriționale atât din cauza că dieta consumatorului nu este una sănătoasă și echilibrată, cât și din cauza că nutrienții nu sunt absorbiți cum trebuie de sistemul digestiv.

Osteoporoza – consumul abuziv de alcool, mai ales în timpul adolescenței și tinereții, crește riscul de osteoporoză la bătrânețe. Asta pentru că alcoolul afectează nivelul de calciu și vitamina D din organism, stimulând totodată eliberarea de cortizol – această combinație afectează structura osoasă. Osteoporoza este asociată cu risc crescut de fracturi.

Depresie – depresia poate cauza dependența de alcool, însă și alcoolismul poate avea ca urmare depresia. Studiile arată o asociere clară între cele două boli.

Acestea sunt doar cateva dintre afecțiunile pe care le poate cauza consumul abuziv de alcool. Toate organele din organism sunt afectate de băuturile alcoolice consumate în exces și pe perioade îndelungate. Dependența de alcool nu are un impact negativ numai asupra vieții sociale a individului, ci și asupra sănătății acestuia.

Toate riscurile pot fi reduse prin combaterea dependenței de alcool. Pacientul care are această problemă ar trebui sa ceară ajutor de specialitate. Familia, prietenii, dar mai ales un psiholog sau un medic psihiatru îl pot ajuta pe acesta să lupte eficient împotriva dependenței sale.

Organizația Mondială a Sănătății a identificat mai multe afecțiuni care sunt asociate cu consumul de alcool, precum ciroza hepatică, accidentul vascular cerebral și diverse tipuri de cancer gastrointestinal. De asemenea, au fost identificate și 33 de boli care nu erau anterior recunoscute ca fiind legate de consumul de alcool, cum ar fi gută, cataractă, unele fracturi și ulcer gastric.

Expresul.md


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *