Panourile fotovoltaice – cum le alegem și cum le îngrijim

Sursa foto: EON.md

În ziua de astăzi, energia regenerabilă este cu mult mai ieftină decât cea „obișnuită”. De aceea, Asociația Jurnaliștilor de Mediu a realizat o emisiune cu actualul Ministru al Energiei și fostul director executiv al Asociației Obștești „Green City Lab Moldova”, Victor Parlicov, care a vorbit despre panourile fotovoltaice: durata de viață, investiția necesară, puterea necesară pentru instalare, recuperarea investiției, modul de îngrijire a panourilor solare etc.

Din cadrul emisiunii, au fost extrase câteva dintre ideile punctate.

 1. Pentru o gospodărie obișnuită, este nevoie de aproximativ o mie de euro pentru instalarea la cheie a panourilor fotovoltaice, însă prețul poate varia în funcție de puterea panourilor (numărul acestora). Investiția în panouri fotovoltaice se recuperează în decurs de 3,5 – maxim 4 ani.
 2. În mod normal, panourile funcționează timp de 25-30 de ani. Este adevărat că ele treptat se degradează, generând mai puțină energie per kW instalat, dar ele continuă să producă energie electrică de-a lungul a zeci de ani.
 3. Unicul lucru de care trebuie să avem grijă este să nu se depună mult praf, fiindcă praful reflectă o parte din energia solară, care nu se absoarbe și nu se transformă în energie electrică. Pentru a evita această problemă, este necesară ștergerea periodică a prafului sau stropirea cu antistatic, pentru evitarea depunerii prafului pe panourile solare.
 4. Toate panourile au un nivel înalt de protecție, ele rezistă la lovituri mecanice simple și la grindina obișnuită. Acum există și panouri foarte durabile, care sunt folosite și ca pavaj, peste care poți trece chiar și cu mașina.

Alegerea panourilor

Atunci când se alege un panou fotovoltaic, se va ține cont de câțiva parametri:

 • eficiența panoului (celulei);
 • eficiența invertorului, care sunt pierderile pe invertor;
 • cum are loc schimbarea capacității de generare a panoului în funcție de temperatură;
 • degradarea în timp.

Este recomandat să apelăm la un specialist sau o companie specializată, care va face toate lucrările necesare la pachet.

Instalarea panourilor solare pe acoperișuri

Omenirea va renunța pe viitor la țiglă și ardezie, iar acoperișurile vor fi fotovoltaice. Când vrem să instalăm panourile pe acoperiș, este nevoie de o expertiză a acestuia. Nu toate acoperișurile rezistă la greutățile pe care sunt puse panourile solare.

Dacă nu știm ce putere trebuie să aibă panourile pe care le instalăm, putem calcula pe site-ul Green City Lab Moldova. Pentru aceasta, trebuie introdus un șir de parametri de bază:

 1. Cantitatea de energie electrică consumată anual;
 2. Puterea contractată de la rețea (în cazul în care o cunoașteți);
 3. Suprafața pe care este posibilă instalarea panourilor fotovoltaice.

În baza acestor trei parametri, calculatorul va estima:

 • numărul de panouri solare necesare;
 • puterea instalată necesară;
 • investiția necesară;
 • perioada recuperării investiției.

În fiecare an, numărul persoanelor care doresc să-și instaleze panouri solare se dublează. Luând în considerare prețul actual al energiei electrice, este foarte probabil ca numărul doritorilor de a trece la energia solară să crească.

 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *