La Ungheni. Specialiștii în sănătatate trag un semnal de alarmă în privința tuberculozei

Tuberculoza rămâne o problemă locală și teritorială, iar succesul luptei cu această maladie, va depinde în totalitate de toți actorii locali și întreaga comunitate. De această părere este Lidia Crăciun, medic coordonator al serviciului de pneumoftiziatrie.

Conform informațiilor prezentate în cadrul ședinței comune de lucru a președintelui raionului și a șefului Oficiului teritorial Ungheni a Cancelariei de Stat, în 2022 au fost depistate 59 de cazuri noi de tuberculoză și 17 recidive. „Anul trecut au fost în total 86 de pacienți bolnavi de tuberculoză. În 2022, au fost depistați 6 copii, 3 pensionari, 64 de persoane cu vârsta aptă de muncă, 7 invalizi, 12 angajați în câmpul muncii. Din familii vulnerabile au fost depistați 47 de persoane, cu alcoolism cronic – 4, cu HIV – 3 și oncologici – 3. Ceea ce este cel mai grav e că numai 40% sunt pacienți asigurați”, a subliniat dânsa.

Totodată, Lidia Crăciun a explicat ce se întâmplă atunci când este depistat o persoană cu TBC: „Un bolnav de tuberculoză înseamnă un focar de tuberculoză. Atunci când depistăm un pacient de tuberculoză, investigăm toate peroanele cu care acesta a contactat. Respectiv, aceștia nimeresc în sistem, se investighează, la fel și copiii. Chiar dacă, în urma investigațiilor, se dovedește că nu au tuberculoză, dar au contactat cu un bolnav bacilifer, li se prescrie tratament profilactic, timp de 6 luni, cu preparate antituberculoase”.

Anul trecut, cu  statut de contacți au fost 56 de copii, dintre care 52 au primit tratament profilactic. În familiile în care un părinte este un bolnav de tuberculoză, copii sunt luați în evidență și sunt investigați. „Preparatele antituberculoase sunt niște preparate antibacteriene foarte dure pentru organism, cu foarte multe reacții adverse. Copiii cărora le facem tratament profilactic sunt investigați suplimentar, deoarece preparatele sunt hepatotoxice”, a specificat Lidia Crăciun.

În ceea ce privește contacți în rândul maturilor au fost 67 de persoane, toți primind tratament profilactic. „În serviciu, împreună cu medicina primară, avem trei comisii. Una în care se discută fiecare caz de îmbolnăvire a copiilor cu tuberculoză, o altă comisie care se întrunește pentru a discuta fiecare caz depistat tardiv de tuberculoză și alta în care se discută fiecare caz de deces de tuberculoză. „Anul trecut, au fost înregistrate cinci cazuri de deces. Printre cei care au murit, a fost o femeie de 32 de ani, gravidă, cauza morții fiind tuberculoză și HIV/Sida. Vârsta pacienților care au decedat a fost între 30 – 40 de ani”, atenționează medicul.

De notat faptul că, momentan, sunt 5 pacienți cu tuberculoză în tratament, având simultan și HIV/SIDA.

În primul trimestru al anului 2023, au fost înregistrați 26 de pacienți de tuberculoză, iar în spital, în momentul raportării, erau internați 3 pacienți.

În acest context, Lidia Crăciun s-a adresat către primarii veniți la ședință, pentru a se implica și a ajuta în depistarea precoce a bolnavilor. „Acest lucru înseamnă implicarea primarilor, și a lucrătorilor sociali, a preoților, a comunității în genere. Odată depistați, putem opri lanțul epidemiologic”, a accentuat ea.

Potrivit Lidiei Crăciun, Centrul de Sănătate Pîrlița se află pe primul loc în raion după numărul de bolnavi, urmat de Centrul de Sănătate Sculeni, Mănoilești, Dănuțeni, iar orașul Ungheni fiind pe locul 5. Nici un caz nu este înregistrat în satele Măcărești, Elizavetovca, Bușila.

În luna mai echipa radiologică mobilă va fi la câteva Centre de Sănătate din raion:  Sculeni; Cioropcani, Măcărești, Pîrlița, Cornești. În fiecare localitate sunt așteptate câte 120 de persoane din grupele de risc.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *