La Călărași vor fi distribuite noile teste iFOB care ajută la depistarea cancerului colorectal

Sursa foto: Moldpres

În Republica Moldova va fi implementată o nouă metodă de screening a cancerului colorectal. Pilotarea screeningului cancerului colorectal prin testarea iFOB a fost lansată la Institutul Oncologic, comunică moldpres.md.

Potrivit Ministerului Sănătății, noile teste iFOB vor fi distribuite centrelor de sănătate din Călărași și Cahul, inclusiv instituțiilor din mediul rural, Centrului Medicilor de Familie Bălți, dar și Asociației Medicale Teritoriale Botanica, municipiul Chișinău. Astfel, persoanele din aceste municipii și raioane, care sunt asimptomatice și au vârsta cuprinsă între 50 și 55 de ani vor putea să se adreseze la medicii de familie pentru a-și face testul iFOB. Noua metodă de screening contribuie la depistarea precoce a patologiilor oncologice colorectale.

Ministerul anunță că în paralel va fi desfășurată o campanie de informare a populației țării cu privire la factorii de risc care determină apariția cancerului colorectal, metodele de screening disponibile în Republica Moldova și importanța lor pentru prevenirea maladiei. Campania cu privire la screeningul colorectal este finanțată din fondul măsurilor de profilaxie al Companiei Naționale de Asigurări în Medicină.

Conform specialiștilor, cancerul colorectal este una din cele mai răspândite maladii oncologice în lume, inclusiv în țara noastră. În Republica Moldova, în anul 2022 au fost înregistrate 1 294 de cazuri noi.

Expresul.md

📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *