La Călărași a fost sărbătorită ziua lucrătorului din domeniul culturii

Oamenii de cultură din întreg raionul Călărași s-au adunat vineri, 19 mai, la un eveniment solemn găzduit de Casa Raională de cultură ”Ion Ungureanu”, dedicat zilei lor profesionale. Sărbătoarea a coincis, deloc întâmplător, cu evenimentul de inaugurare a sălii mici, recent renovată în instituție.

”Avem prilejul, ca toți deopotrivă și fiecare în parte: muzicieni și dansatori, bibliotecari și muzeografi, artiști plastici, tehnicieni ai scenei și alți specialiști care lucrează în acest domeniu, să ne zicem unul altuia la mulți ani cu ocazia Zilei profesionale”, a declarat Dumitru Trifan, șeful Direcției Cultură și Turism Călărași, care a ținut să menționeze că e nevoie să fie iubită și respectată cultura, deopotrivă cu  oamenii din domeniu ”prin vizitarea muzeelor, bibliotecilor, prezența în sălile de spectacol, în sălile de expoziții de artă plastică, dar și la alte evenimente culturale”.

Așa cum se cuvine, în cadrul sărbătorii s-au oferit diplome celor mai merituoși angajați din breaslă, atât din partea Direcției Cultură și a Consiliului raional, a sindicatului de ramură, cât și din partea Ministerului Culturii, care în acest an le-a decernat diplome lui Gheorghe Furculiță, coregraful Ansamblului de Dans Popular ”Codrenii”, dar și Agafiei Zolotușca, directorul Casei de Cultură Novaci.

Buna dispoziție a fost asigurată de interpretul de muzică populară Ion Nazîru, acompaniat de talentații instrumentiști din Tradițional Band Chișinău. Așa că oamenii veniți la eveniment au aplaudat minute în șir prestația artiștilor din scenă, i-au admirat din picioare la unele melodii, exprimându-și dorința de a se revedea cât mai des la astfel de întruniri de suflet.

”Oamenii de cultură trebuie să creeze mereu, pentru că asta le este vocația. De altfel, ei sunt sărbătoarea și fac sărbătoarea”, a fost îndemnul cu care a venit în fața publicului Tatiana Popa, directoarea Muzeului ”Casa Părintească” de la Palanca, supranumită și ”ambasadorul cultural al Călărașilor”.

Este de menționat faptul că de aproximativ 20 de ani, sala mică pentru festivități de la Casa Raională de Cultură ”Ion Ungureanu” nu mai găzduia activități socio-culturale, pentru că încăperea nu mai fusese renovată și dotată cu utilități. Datorită unui sprijin financiar venit de peste Prut însă, grație insistențelor lui Sergiu Artene, vicepreședintelui raionului Călărași, Consiliul Județean Prahova, a venit cu o finanțare de jumătate de milion de lei, la care s-a adăugat și o contribuție de 70 de mii de lei din partea Consiliului raional.

”Ar fi frumos dacă în fiecare an, la data când sărbătorim Ziua Lucrătorului din domeniul Culturii, s-ar inaugura câte un obiectiv cultural proaspăt renovat sau construit”, și-a exprimat dorința Sergiu Artene.

Vicepreședintele a adus mulțumiri fraților din localitatea înfrățită cu Călărașiul, care de ani buni sprijină aici numeroase proiecte sociale și culturale.

Doina Chicu

 

 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *