În satul Costuleni vor fi amenajate parcări pentru biciclete

parcare biciclete
Imagine simbol. Sursa foto: jurnaltv.md

Locuitorii satului Costuleni vor avea, în viitorul apropiat, parcări pentru biciclete. Și asta grație unui grup de tinere din localitate care au obținut finanțarea pentru implementarea proiectului „Parchează bicicleta – salvează planeta”.

Pentru început, echipa de implementare, constituită din trei tinere și coordonatoarea locală a proiectului, Tatiana Clopot, vor organiza o serie de activități și sesiuni de instruire cu referire la beneficiile utilizării transportului ECO, dar și promovării unui mod de viață sănătos în rândul tinerilor. Beneficiarii proiectului vor fi preșcolarii care frecventează grădinița din localitate, elevii din gimnaziu, dar și părinții acestora.

Impulsionate de dorința de a porni o inițiativă locală, care va produce o schimbare în comunitatea în care locuiesc, tinerele spun că au analizat problemele frecvente din localitatea lor și au ajuns la concluzia că, una din cele mai importante este cea de ordin ecologic. „Întinderea destul de mare a satului duce la utilizarea frecventă, de către localnici, a mașinilor, iar acest fapt duce la poluarea intensă a mediului cu gaze toxice emise de autovehicule. Așadar, noi am ajuns la la concluzia că trebuie să promovăm mai intens mersul cu transportul eco, prin implementarea acestui proiect”, a menționat Jasmina Percic, una dintre membrele echipei de implementare.

De menționat că pentru implementarea acestui proiect, tineretele au obținut o finanțare de 35 de mii de lei, participând la programul de antreprenoriat social pentru tineri – UPSHIFT.

Potrivit Tatianei Clopot, coordonatoarea proiectului, în urma acestui proiect, vor fi amplasate 6 suporturi stradale pentru biciclete la instituțiile publice și terenurile de joacă din localitate. „De asemenea, ne propunem ca locuitorii să fie conștienți de beneficiile utilizării transportului ecologic, să cunoască regulile de circulație atunci când merg cu bicicleta”, a subliniat ea.

Totodată, în luna iunie va fi organizat și un festival cu genericul „Cu cât mai mult biciclez, cu atât mai multe puncte acumulez”.

„În urma implementării acestui proiect, viziunea localnicilor asupra importanței ecologiei în viața noastră sperăm să se schimbe, mai ales în ceea ce privește beneficiile mersului cu bicicleta, iar desfășurarea festivalului și instalarea noilor parcări îi va motiva pe săteni să utilizeze tot mai des transportul eco, în schimbul mașinilor și a altor mijloace de transport, care poluează mediul”, a concluzionat Jasmina Percic.

Proiectul este realizat în cadrul programului UPSHIFT, implementat de TEKEDU, în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării din Republica Moldova și cu susținerea fianciară UNICEF Moldova.

 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *