Expresul se află în topul celor mai credibile media din țară

Expresul se află în top 10 cele mai credibile portaluri de știri din țară. Conform informațiilor oferite de „Știri din Moldova”, Expresul.md se află pe locul 8 în topul celor mai credibile media la nivel național și pe locul 1 printre presa regională. În rezultatul monitorizării, Expresul.md a acumulat de la 42.57 de puncte. Monitorizarea a fost făcută de MediaRadar. 

Principiile de bază, după care sunt monitorizate portalurile de știri sunt:

– Principiul transparenței: metodologia și rezultatele monitorizării sunt făcute publice.
– Principiul independenței: rezultatele monitorizării depind exclusiv de aprecierile autorilor acesteia, independenți de oricare factori de influență și independenți unii de alții.
– Principiul obiectivității: rezultatele monitorizării reflectă situația subiectului evaluat conform criteriilor prestabilite și nu depind de voința autorilor monitorizării. Autorii monitorizării posedă cunoștințe și calificări corespunzătoare.

Monitorizarea are drept scop să determine gradul de credibilitate al fiecărui subiect în urma evaluării făcute în conformitate cu criteriile metodologiei de monitorizare.

Asfel, punctajul maxim pe care îl poate acumula un portal constituie 56 de puncte, iar indicele de credibilitate al portalurilor informaționale a fost dedus prin sumarea punctelor atribuite fiecărui criteriu. Astfel, instituțiile media care au acumulat între 46 și 56 de puncte au fost declarate surse media de încredere pentru utilizatori. Cele care au obținut între 36 și 45,9 puncte întrunesc o mare parte din criteriile de credibilitate. Dacă portalul a obținut între 26 și 35,9 puncte, acesta întrunește o parte din criteriile de credibilitate, iar utilizatorii lui trebuie să dea dovadă de precauție. Dacă a acumulat între 16 și 25,9 puncte, site-ul întrunește prea puține din criteriile de credibilitate. În sfârșit, dacă instituția media a obținut mai puțin de 16 puncte, utilizatorii nu pot avea încredere în aceasta.

„Știri din Moldova” este un agregator de știri atent la fakenews și propagandă, cu notificări pe baza punctajelor de pe Media Radar. Acesta este un produs realizat de a Moldova.org și dezvoltat de SENSMEDIA, ca rezultat a ediției a 7-a a hackathonului media „Puterea a cincea”, organizată de Centrul pentru Jurnalism Independent în cadrul proiectului „Presa în sprijinul democraţiei, incluziunii și responsabilităţii în Moldova (MEDIA-M)”, finanţat de USAID şi UK aid şi implementat de Internews în Moldova.

„Știri din Moldova” încearcă să rezolve 2 probleme existențe pe piața din Republica Moldova: agregatoarele existente avantajează platformele online de fake news și propagandă și avalanșa de conținut și platforme online scade șansele ca un consumator de rând și fără educație mediatică să poată diferenția propaganda de jurnalism de calitate.

Expresul.md


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *