Elena Gavrișov – cea care de peste trei decenii îi ajută pe oamenii necăjiți

Elena Gavrișov de vorbă cu reportera Expresul, Tatiana Tesliuc

Pe data de 8 mai a fost marcată Ziua Mondială a Crucii Roșii și a Semilunei Roșii. În acest context, am discutat cu Elena Gavrișov, directoarea Crucii Roșii, filiala Ungheni care, de 37 de ani distribuie ajutoare umanitare celor mai triști.

„Când te gândești că faci atât de mult bine, iar lumea aceasta săracă și necăjită îți zice „mulțumesc” și „bodaproste” uiți de toate: și de greutăți, și de alte probleme”, o spune tare și apăsat Elena Gavrișov, cea care de peste trei decenii stă la cârma Crucii Roșii, filiala Ungheni.

De profesie este felcer (n.r. – persoană cu o pregătire medicală medie, care asistă pe medic), însă voluntariatul a atras-o mult mai mult, chiar și în ciuda unei remunerări foarte modeste.

De-a lungul anilor a pregătit mulți voluntari ai Crucii Roșii, și tineri, și adulți, cărora le sunt recunoscute certificatele atunci când se duc peste hotare să învețe sau să lucreze. „Din 2006 am început mai intensiv să-i pregătim. Voluntarii sunt instruiți cum să ofere primul ajutor medical, de asemenea participă în activități de informare prin școli și grădinițe, sunt implicați în diferite acțiuni umanitare. Peste hotare, certificatul de voluntar eliberat de Crucea Roșie este apreciat”, a mai specificat Elena Gavrișov.

În acești ani a cunoscut mii de oameni. A ascultat zeci de istorii de viață cutremurătoare. Prin intermediul donațiilor și ajutorului umanitar venit de peste hotare, a încercat să aducă pe chipul celor mai încercați de soartă un strop de speranță. Cu greu își stăpânește emoțiile care o copleșesc, iar ochii îi sunt scăldați în lacrimi atunci când își amintește de cazurile în care a fost martoră să vadă lipsurile și greutățile prin care trec unii oameni.

A ajutat sute de familii din întreg raionul, iar odată cu declanșarea războiului în Ucraina, are grijă să distribuie ajutoare și pentru 19 familii care au primit ucraineneni la gazdă. Recent, a distribuit și câte o cutie cu produse igienice venite din Turcia pentru 50 de bebeluși din raionul Ungheni, iar 400 de invalizi din municipiul Ungheni au primit vouchere pentru procurarea produselor alimentare. Și lista cu ajutoarele oferite continuă…

Durerea din glas și din privire o trădează atunci când aduce vorba despre ceea ce vede și găsește prin satele prin care se duce. Sărăcie – așa descrie unele sate prin care se duce să împartă ajutoare. „Odinioară, când mergeam prin sate, erau și oameni pe la porți, și copii pe ulițe jucându-se… Acum, când mergi pe străzi și observi case rămase fără de stăpân te apucă o jale de nedescris… Au rămas satele îmbătrânite și pustii…E dureros până la lacrimi… Când te gândești că un om a trăit și a muncit ca să facă acea casă, iar acum totul se dărâmă…”, spune cu tristețe Elena Gavrișov.

Salariul ei este de doar 586 de lei. Întrebată fiind cum se descurcă, răspunde că îi ajunge, e mulțumită cu atât. „Contează foarte mult că ies din casă, mă duc prin lume și uit de tot necazul”, conchide directoarea Crucii Roșii.

Tatiana Tesliuc

 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *