Cum ne apărăm de polenul plopului și cum evităm alergia

Imagine simbol, sursa: libertv.md

Primăvara târzie aduce cu sine nu doar vreme frumoasă dar și alergii. Astfel în ambianța majorității localităților țării noastre încep să plutească mănunchi, mai mari sau mai mici, de puf desprinse de pe plopii plantați, cel mai frecvent, pe marginea drumurilor. Pe lângă faptul că acest fenomen creează un disconfort localnicilor, el este frecvent asociat cu alergiile sezoniere. Este adevărată sau nu această afirmație, dar și cum vă puteți izbăvi de puful zburător și de alergii, aflați în materialul ce urmează, scrie sanoteca.md.

Descrierea plopului

Plopul face parte dintr-un grup distinct al speciei Populus deltoides, care alături de arborele de bumbac și aspens provine din America de Nord. De fapt, genul Populus cuprinde în total între 30 și 40 de specii de plante ce înfloresc, fiind distribuite în mare parte în emisfera nordică și deloc în cea sudică a Globului.

Acesta este o plantă dioică, astfel încât pe un pom se află florile masculine, iar pe celălalt – cele feminine. Anume cei din urmă pomi și dau naștere pufului zburător.  Procesul de înflorire se petrece primăvara devreme, cu producerea polenului la fel de timpurie, însă care variază în funcție de regiune. În cazul acestei plante este obișnuită autopolenizarea, sau polenizarea cu propriul polen, fenomen care se petrece cu ajutorul vântului, și nu a insectelor.

Semințele plopului, însă, asociate cu „puful zburător” apar cu mult mai târziu, spre sfârșitul lunii mai.

Alergia este produsă de polen

Cauza principală a alergiilor este polenul arborelui de plop, care a fost asociat cu astmul bronșic și conjunctivita alergică. Alergia la acest tip de polen se regăsește în numărul celor mai importanți 10 alergeni aerieni ce se soldează cu simptome clinice caracteristice. Printre simptome se numără: strănutul, rinita alergică, ochii inflamați, congestia nazală, iritarea gâtului. Însă, aceste simptome apar cu mult mai devreme de apariția pufului zburător.

„În intervalul de timp în care observăm de obicei puful de plopi, înflorește cea mai mare parte a ierburilor care generează polenul alergic. Orice specie are partea sa de vină”, ne atenționează Dr. Jeffrey Demain, director a Centrului de Astm, Alergologie și Imunologie din Alaska, SUA.

În general, sezonul alergiilor începe cu mult mai devreme, durează mai mult, iar ciclurile polenului pomilor, salciilor și ierburilor se suprapun tot mai mult. Atunci când femela plopului dă naștere semințelor înconjurate de puf, polenul masculin al acestei specii este demult distribuit în aer.

De asemenea, în aceeași perioadă cu apariția pufului, în aer este distribuit și circulă polenul de mesteacăn, arțar, nuc și a unei multitudini de arbuști în floare. Chiar dacă polenul acestora este spălat parțial de ploile abundente, majoritatea acestuia se află la suprafață, cauzând un șir de probleme timp de săptămâni sau chiar luni după distribuția în aer.

Astfel, în timpul plutirii polenului în aer, majoritatea persoanelor alergice suferă deja de „suprasolicitarea sistemului”. O cantitate foarte mare de polen a fost deja eliberată, iar o altă partidă doar începe să se producă, astfel încât sistemul imun al majorității persoanelor este deja suprasolicitat.

Rețineți! Polenul alergic este produs de masculul plopului, iar puful și semințele ce nu sunt alergice – de femela acestuia. Florile femelei au o sarcină electrostatică negativă, iar polenul masculului – pozitivă. Pe măsură ce polenul masculului este împrăștiat în aer, acesta este atras de arborele feminin. Prin urmare, plopul feminin este un excelent purificator al aerului.

Astfel, defrișarea plopilor feminini în speranța de a scăpa de puf nu ajută cu nimic persoanele alergice, ba chiar face aerul mai încărcat de polen și mai periculos pentru acestea.

Puful impertinent – cum scăpăm de el?

Odată ce am clarificat că alergiile nu sunt provocate de particulele zburătoare din aer, mai rămâne o întrebare – cum scăpăm de puful impertinent și deranjant în această perioadă?

Din păcate, nu există o rețetă precisă de a scăpa de puful de plopi. Masca de protecție individuală, devenită în timpul pandemiei actuale o necesitate, vă poate apăra căile aeriene și de puful neplăcut. Dotarea geamurilor cu plasă de protecție împotriva moschiților poate opri o parte din puf, iar curățenia umedă – definitiva procesul. Nu uitați, de asemenea, să vă schimbați și hainele odată ce ați ajuns acasă.

Primăvara devreme, atunci când plopul este în floare, acesta poate fi stropit cu ierbicide pentru a se evita formarea pufului și a semințelor mai târziu. Soluțiile, concentrația acestora și metoda de lucru trebuie decisă și efectuată de specialiștii în domeniu.

Cum ne apărăm de polenul plopului

Dacă faceți parte din categoria persoanelor alergice, începând cu primăvara timpurie și până la începutul verii e bine să vă protejați de polenul plantelor, inclusiv și de cel al plopilor. Iată câteva măsuri care vă pot fi de folos:

  • Faceți un duș după ce ați lucrat afară, atrăgând o atenție deosebită părului, ochilor și pleoapelor;
  • După ce reveniți de afară, scoateți hainele mari, de asupra și duceți-le spre mașina de spălat într-o plasă;
  • Luați un medicament antihistaminic de nouă generație cu 30 de minute înainte de a merge afară;
  • Testați-vă la ce tip de polen sunteți alergic și informați-vă când este vârful diseminării acestuia în aer. În această perioadă, optați pentru lucrul acasă.
  • Afară, în sezonul de alergii, purtați o mască din microfibră;
  • Păstrați geamurile locuinței și a automobilelor închise. La necesitate, utilizați un condiționer.
  • Utilizați un aspirator cu filtru HEPA pentru a face curățenie în locuință.

Expresul.md


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *